Moreni ar putea redeveni un oraş important

Publicitate

Recent, în cadrul vizitei ministrului Apărării, Mihai Fifor, în Dâmbovița, a avut loc și o întâlnire cu managementul societăţilor din industria de armament din judeţ, și anume Uzina Mecanică Mija, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti şi Automecanica Moreni, care au în derulare sau în pregătire proiecte importante, în beneficiul MApN.

„Am spus în multe rânduri că asigurarea bugetului de două procente din PIB nu înseamnă că Armata României iese la cumpărături. Chibzuim cu mare atenție alocarea acestor resurse, astfel încât marile proiecte de înzestrare să fie integrate în țară, să aducă investiții majore în economie, să creeze locuri de muncă bine plătite. Doar așa putem să transformăm industria de apărarare din România într-un jucător important în piața de profil din regiune. Industria de apărare dâmbovițeană va beneficia din plin de aceste proiecte”, a spus la acel moment ministrul Fifor.

Potrivit senatorului PSD Adrian Țuțuianu, fost ministru al MApN, în timpul vizitei ministrului Fifor în Dâmbovița, s-a discutat despre dezvoltarea, la Moreni, a celui mai important proiect militar de cercetare-dezvoltare românesc, transportorul amfibiu blindat Agilis, ce va fi realizat în cooperare cu partenerii germani de la Rheinmetall. ”Este un proiect aprobat deja de Parlament, iar în două săptămâni va fi prezentat în Guvern un proiect de hotărâre pentru implementare. În perspectiva anului 2020, la Moreni va începe producția celui mai avansat transportor blindat flotabil din Uniunea Europeană!”, a anunțat senatorul.

Intenția oficialilor este ca, la finele anului 2020, deci peste doi ani, pe piață să existe acest nou transportor blindat. Din fericire, acesta va fi produs la Moreni, ceea ce ar însemna o revigorare a sectorului industriei de apărare în zonă, crearea de locuri de muncă și oportunitatea salariaților din domeniu să arate că se poate.

”La vremea aceea va fi probabil cel mai modern transportor amfibiu din Uniune. Acest transportor va ieşi de pe liniile de la Uzina Moreni. Împreună ne-am dorit ca această uzină să revină la viaţă şi să putem investi. Moreni eu zic că va fi un model de succes unde vom produce cel puţin cele 360 de transportoare amfibii de care Armata României are nevoie în momentul de faţă”.

Proiectul va avea și o etapă de cercetare-proiectare – linia se va moderniza și șase din cele șapte prototipuri vor fi realizate la Moreni (ultimul se va realiza în Germania, la partenerul Rheinmetall).

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!