”Mircea cel Bătrân – 600”, expoziție dedicată marelui domnitor la Muzeul de Istorie Târgoviște

Publicitate

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, alături de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Județean Argeș, organizează expoziția ”Mircea cel Bătrân – 600”, ocazionată de împlinirea a șase secole de la încheierea domniei lui Mircea cel Bătrân, o epocă de fundamentale evoluții ale Țării Românești, sub toate aspectele.

Iubitorii de istorie vor descoperi printre exponatele de la Muzeul de Istorie din Târgoviște Tetraevangheliarul lui Nicodim, cel mai vechi manuscris din Țara Românească, cu cea mai veche ferecătură, datat în anii 1404-1405, dar și numeroase monede, inele sigilare, piese din tezaurele de la Gogoșu, Basarabi și Olteni, vase din ceramică, provenind de la Curtea Domnească din Târgoviște ori cea de la Argeș sau de la Zimnicea, precum și arme – spade, vârfuri de săgeată, bolțuri de arbaletă.

Grație unor abilități dipomatice și militare excepționale, Mircea cel Bătrân a stăpânit un vast teritoriu, mai precis întinderea teritorială maximă a Ţării Româneşti din Evul Mediu. Menţionat documentar pentru prima dată la 1396 de un scutier bavarez, participant la cruciada de la Nicopole, orașul Târgovişte întră rapid în istorie, devenind cel mai important centru politic, militar și cultural al Țării Românești. Vreme de aproape trei veacuri după domnia lui Mircea cel Bătrân, orașul va rămâne principala reşedinţă de scaun a Ţării Româneşti. Aici vor domni Vlad Dracul, Vlad Tepeș, Vlad Călugărul, Radu cel Mare, Neagoe Basarab, cel care aduce la Târgoviște și scaunul mitropolitan în 1520, Radu de la Afumați, Mihai Viteazul, Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu, pentru a nu-i aminti decât pe cei mai semnificativi reprezentanți.

Expoziția va fi deschisă până în data de 7 iunie, urmând să fie itinerată la București și Pitești. Iar de Noaptea Muzeelor (19 mai), iată, puteți vizita gratis și expoziția ”Mircea cel Bătrân – 600”.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!