Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, gata să ”dea milităria jos” cu Institutul Cantacuzino

Publicitate

Institutul Cantacuzino, preluat de Ministerul Apărării Naționale? Premierul Mihai Tudose le-a cerut, în ședința de guvern, miniștrilor Apărării și Sănătății să elaboreze în decurs de o lună un proiect de act normativ privind trecerea Institutului în subordinea MApN. “Domnule ministru Bodog, vă rog ca împreună cu domnul ministru Țuțuianu, în maxim o lună, Institutul Cantacuzino să devină parte componentă a Ministerului Apărării Naționale, fiindcă cu demersurile specialiștilor de acolo ne-am lămurit.

Poate o mână mai de fier mai militarizată un pic poate să aibă în sfârșit rezultate. Vă ajunge o lună, domnule ministru, să preluați ?”, a întrebat Mihai Tudose.
A răspuns ministrul Adrian Țuțuianu: “Dle prim-ministru, sigur că, dacă e sarcină, o preluăm. Am și gândit cum ar putea fi organizat și am făcut și o evaluare prealabilă cu specialiștii din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Direcția Medicală. Evident că nu am toate datele ca să mă pronunț acum. Eu vă propun ca împreună cu domnul ministru Bodog, pe baza materialului de control pe care dânsul l-a făcut, în două săptămâni de zile, maxim trei, dați-ne trei totuși, să venim în Guvern cu un proiect de act normativ prin care să-l preluăm și să-l transformăm într-o unitate militară, cu conducere militară și, sigur, cu angajați care răspund criteriilor profesionale necesare unui asemenea institut. Ne asumăm această chestiune, e delicată, dar ne-o asumăm”, a declarat ministrul Apărării, dâmbovițeanul Adrian Țuțuianu.
Din 1921, de când a fost înființat de medicul microbiolog Ion Cantacuzino, Institutul de Seruri şi Vaccinuri, care a ajuns ulterior să îi poarte numele, a avut, până în 1990, un succes uriaș în ceea ce priveşte producerea de vaccinuri.
Însă, după 1990, Institutul, unul dintre cele mai bune din Europa, a intrat într-o cădere lentă, în 2014 fiind zguduit de scandalul vaccinului antigripal. A fost ulterior trecut de la Ministerul Sănătății la Ministerul Educației, apoi înapoi la Ministerul Sănătății, iar acum, iată, este pe cale să intre în subordinea Ministerului Apărării Naționale, urmând să aibă conducere militară.
Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele