Ministerul Muncii a propus majorarea salariului minim, a indemnizației de creștere copil și a punctului de pensie

Publicitate

Ministerul Muncii a propus guvernului majorarea a trei venituri importante ale românilor: salariul minim, a indemnizația de creștere a copilului și a valorii punctului de pensie.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a prezentat, în primă lectură, proiectul de Hotărâre de Guvern prin care salariul minim brut pe țară ar urma să crească la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale.

Această valoare corespunde salariului prevăzut în Programul de guvernare, respectiv 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018. Ministrul a mai prezentat și un proiect de Ordonanță de urgență prin care indemnizația minimă de creștere a copilului va fi majorată, tot din 1 ianuarie 2018, de la 1.233 lei la 1.250 de lei. Pentru asigurarea acestei creșteri, proiectul de act normativ mai prevede ca indemnizația de creștere a copilului să nu se mai raporteze, pe viitor, la salariul minim, ci la Indicele Social de Referință (ISR), care este astăzi de 500 de lei, iar indemnizația va fi de două ori și jumătate ISR.
De asemenea, în ședința de Guvern, a fost prezentat, tot în primă lectură, și proiectul de ordonanță prin care pensia minimă ar urma să crească la 640 de lei, iar valoarea punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018. Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, dar fără a fi afectată valoarea nominală din prezent.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!