Meseria de şofer, prima care va dispărea. “Este un lucru bun”

Publicitate

Ştefan Khalil
Tehnologia avansează tot mai mult în zilele noastre. Meseria de șofer va fi prima care va dispărea. “Roboţii nu beau, nu obosesc şi nu adorm la volan’’ , au declarat cei care au realizat în România Ghidul Meseriilor Viitorului. Potrivit acestora, meseria de șofer nu va fi una de viitor.

Potrivit sursei Observator: Prima meserie care va dispărea integral va fi cea de şofer, ceea ce este un lucru bun, întrucât maşinile complet automatizate produc mai puţine accidente, a declarat, luni, Andreea Paul, preşedintele INACO, în cadrul unei conferinṭe de presặ.
“Prima meserie care va dispărea integral în Statele Unite ale Americii este cea a şoferilor, pentru că maşinile cu pilot automat vor lua locurile şoferilor. Şi este bine să fie aşa, pentru că este deja dovedit faptul că maşinile conduc mai bine decât oamenii. Maşinile nu beau alcool, maşinile nu sunt obosite, maşinile pot funcţiona 24 de ore din 24, nu adorm la volan, iar rata accidentelor generate de maşinile autonome este mult mai mică decât în cazul celor conduse de oameni” , a declarat Paul, la lansarea Meseriei Viitorului.
Mai multe meserii vor dispărea, printre ele se nu numără și cele de ospătar sau operator call-center. Cei mai mulți oameni din România sunt angajați ca șoferi, la momentul actual.
România este total nepregătită pentru acest viitor. Este cea mai nepregătită ţară europeană din acest punct de vedere. Noi avem un grad de doar 20% de acoperire în ceea ce priveşte absolvenţii STEM – ştiinţă, inginerie, matematică.” , a mai declarat Paul pentru pentru Observator.
85% dintre meseriile care vor fi în 2030, nu au fost încă inventate. Din cauza dezvoltării tehnologiei, aproximativ 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desființate, multe nici măcar nu vor apărea, iar roboții ne vor lua locul în activități, susține organizația neguvernamentală INACO, citȃnd un studio recent fặcut la Dell Technologies.
Potrivit ghidului: “În viitorul apropiat, înlocuirea de către roboţi a oamenilor în acţiunile care cer repetitivitate, efort fizic, risc, precizie deosebită va fi aproape totală.”
Se mai regặseṣte în lucrare faptul cặ ‘’Industria auto foloseşte în prezent aproape jumătate din roboţii industriali activi din SUA şi o treime în lume, fiind de departe cea mai puternic robotizată industrie. Un român în industria auto produce trei maşini pe an, faţă de 16 cât produce un spaniol datorită robotizării.”

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!