Măsuri și propuneri MAI pentru lupta antidrog. Polițiști testați, bonificații și suplimentare cu 200 de angajați în structurile speciale

Foto: Arhivă
Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne vrea introducerea unor reglementări în lege care să-i ajute în lupta antidrog!

Secretarul de stat în MAI, chestorul Bogdan Despescu, a spus că printre propuneri se numără testarea antidrog a polițiștilor, dar și bonusuri pentru poliţiştii care contribuie la mari capturi de droguri, arme sau la denunţarea unor fapte de corupţie.

Astfel, ar urma ca poliţiştii să fie testaţi pentru consumul de droguri, atât la admitere, cât şi anual, în perioada carierei: „Instituim obligativitatea testului antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea MAI, precum și anual, în timpul carierei. Instituim obligativitatea polițistului de a se supune testării pentru determinarea comportamentului simulat și testarea antidrog și alcool pe timpul serviciului. De asemenea, venim cu instituția suspendării din funcție a polițistului pe o perioadă determinată, dacă nu se supune acestor testări”, a anunţat Bogdan Despescu.

Potrivit acestuia, sunt în momentul de față poliţişti cercetaţi pentru consumul de droguri: doi în 2021, patru în 2022 şi trei în 2023, iar în ce privește polițiștii testați pozitiv de colegii de la circulație pentru consum de droguri: 2021 – șase, 2022 – patru, 2023 – cinci.

Totodată, Bogdan Despescu a transmis că polițiștii care vor contribui la capturarea unor mari cantități de droguri vor primi bonificații: „La iniţiativa ministrului Afacerilor Interne vom propune o reglementare privind acordarea de bonificaţii poliţiştilor în raport de criterii de performanţă pentru îndeplinirea unor activităţi care au condus la capturarea unor cantităţi semnificative de droguri, substanţe interzise, arme şi muniţii, indisponibilizarea unor sume mari de bani precum şi denunţarea unor fapte de corupţie”.

Secretarul de stat în MAI a anunţat și că s-a dispus evaluarea a 200 de lucrători ai ministerului care să se alăture structurilor antidrog, pe lângă alte activităţi în domeniul resursei umane implicate în lupta antidrog.

Aceasta a fost prima sa conferință de presă susținută de la scandalul în care a fost implicată Poliția Română după tragedia de la 2 Mai. Vă reamintim că Vlad Pascu – tânărul de 19 ani care, drogat fiind, a ucis cu mașina doi studenți – fusese oprit de poliție de două ori înaintea accidentului: cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri, deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!