Marș și conferințe la Târgoviște dedicate Zilei Mondiale fără tutun

Publicitate

Ziua  Mondială Fără Tutun (ZMFT) se celebrează în fiecare an pe data de 31 mai, sub auspiciile Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli/dizabilități/decese premature) atrasă de consumul de tutun și pentru a stimula modificări comportamentale și contramăsuri legislative specifice.

În anul 2018 atenția se îndreaptă către ucigașul nr. 1 al omenirii – bolile cardiovasculare (BCV), pentru care fumatul reprezintă un risc redutabil.

Tema campaniei din acest an este ”Tutunul si bolile cardiovasculare” și ea se focalizează pe bolile asociate fumatului.

Previziunile sunt îngrijorătoare: 1 miliard de oameni riscă să-și piardă viața în acest secol dacă nu se întreprind măsuri mai ferme împotriva consumului de tutun. Deși o seriede strategii eficiente pentru controlul/prevenirea fumatului sunt deja definite, dificultatea rămâne aceea de a convinge decidenții sociali – de a le adopta și publicul – de a le pune în practică pe cele ce îl privesc.

Deși românii fumează la cote apropiate mediei UE, ponderea deceselor tutun-dependente era în 2016 superioară țărilor cu Index de Dezvoltare Umană (HDI) înalt, cu toate că acest tip de deces a scăzut față de 2010 cu circa 17%. Ordinea mortalităților specifice tutun-dependente era: cancerele (pulmonar și alte tipuri), accidentul vascular cerebral, boala ischemică cardiacă, alte boli vasculare, bolile respiratorii.

Cu ocazia ZMFT 2018, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, în colaborare cu partenerii săi, Primăria Târgovişte, Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu”, Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa, Filiala de Cruce Roşie Dâmboviţa şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dâmboviţa, va desfăşura urmatoarele activităţi:

–          organizarea unui Marş Stradal în data de 29 mai, între orele 10:00 – 12:00, pe traseul Şcoala Prof. Paul Banică Tgv. – str. Moldovei – str. Vasile Voiculescu –  str. Tudor Vladimirescu – str. Cetăţii – Bulevardul Mircea cel Bătrân – Piaţa Tricolorului şi retur;

–          în data de 30 mai, între orele 13:00 – 14:00, va organiza la Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” o întalnire cu elevi de liceu, din Târgovişte, elevi care să fie vectorii mesajului antitutun;

–          în data de 31 Mai, ora 12:30, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa – conferinţă de presă cu tema „Tutunul şi bolile cardiovasculare”;

Totodată, se vor desfăşura activităţi informare-educare–comunicare în mai multe unităţi de învăţământ.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!