Lista alimentelor cu preț plafonat ar putea fi extinsă cu produsele consumate de sărbători

Publicitate

De la 1 august, pentru o perioadă de trei luni, în urma unei hotărâri a Guvernului, pentru 14 alimente, considerate „de bază”, au fost plafonate cu 20% adaosurile comerciale.

Deși încă nu se știe dacă cele trei luni se vor prelungi, după ședința de guvern, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus că se vor purta discuții cu operatorii economici din domeniu cu privire la extinderea listei cu produse cu adaos comercial plafonat.

Rugat să dea un exemplu, oficialul de la Agricultură a spus cozonacul, întrucât se dorește ca lista cu cele 14 produse să fie extinsă cu produse pe care oamenii le consumă pe perioada sărbătorilor.

Florin Barbu a declarat pentru jurnaliști: „Aceste produse le voi discuta, așa cum au fost discutate și la aprobarea ordonanței, cu toți factorii implicați, atât procesatorii, cât și retailerii. Nu uităm că se apropie sărbătorile de iarnă și cred că anumite produse consumate de către români în perioada sărbătorilor ar trebui incluse în această ordonanță. Vă dau un singur exemplu. Cozonacul poate fi un produs introdus în această ordonanță în perioada sărbătorilor de iarnă”.

Conform informațiilor furnizate de presa centrală, la momentul actual, în Parlament ar exista două variante de extindere. Una ar fi, ca printre cele 14 produse să se mai introducă și laptele cu grăsime de 3,5%, pe lângă cel cu 1,5% grăsime. O altă modificare se referă la ouă. Pe lângă cele de calibrul M, oficialii iau în considerare și introducerea altor calibre. De asemenea și produsele de panificație ar trebui extinse. O a doua perspectivă a oficialilor este legată de introducerea unor noi categorii de produse. Printre acestea se regăsește și cozonacul, dar și altele.

După cum știți, la momentul actual, adaosul comercial este plafonat pentru o serie de 14 produse de bază: pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu “000” 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!