Libertatea de a face… nimic!

Publicitate

Generatiile mai coapte, care au prins sistemul social comunist, isi amintesc cu siguranta de perioadele in care pionierii si activitatile agricole erau un model social mai mult sau mai putin impus de regimul condamnat cu atata inversunare de asuprire a drepturilor si libertatilor individuale.

Asa s-a ajuns la revolutia din ’89 si revendicarea acelor drepturi mult ravnite…3 decenii mai tarziu, obositi de atatea drepturi si libertati, ajungem sa tragem concluzia paradoxala – suntem liberi sa facem ce vrem, adica nimic!
Nu de putine ori ii admiram pe occidentali si modul lor de viata ordonat, dar nu reusim sa intelegem de ce ei pot si noi nu. Pana la urma, au aceleasi drepturi si libertati ca si noi. Atunci, unde este diferenta?

Totul se rezuma la atitudine, determinare, vointa si intelegerea conceptului de “societate”

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza un sistem social diferit de al nostru, trebuie sa analizam comportamentul lor social:

Japonezii au un cod de onoare pe care il respecta si propaga din generatie in generatie de mai bine de 1000 de ani. Un exemplu simplu si practic il reprezinta atitudinea lor fata de servitor si aservit. Indiferent ca discutam despre mediul privat (companii) sau cel public (scoli), in conceptia lor sociala nu exista cuvantul “femeie de serviciu/ ingrijitor”. Dupa terminarea activitatilor, fiecare membru (director, angajat, profesor, elev) se ocupa de curatenia si intretinerea spatiului folosit in comun.

In Germania, cuvintele “eficient” si “ambitie” fac parte din cultura lor sociala. Intreaga planeta admira si se tem, deopotriva, de eficienta si determinarea poporului german.
In statele musulmane nu este acceptata ideea de a cersi mancare. Hrana este considerata un bun comun si pretios, daruit de divinitate. Pentru ei, risipa de alimente sau tratarea cu dispret/indiferenta, se sanctioneaza foarte dur…mai ales de comunitate.

Americanul, “intemeietorul” democratiei moderne, pune accent pe familie si respectul fata de cei din jur. Legal, atitudinile ofensatoare sau care pot pune in pericol drepturile si libertatile celor din jur, sunt aspru sanctionate. Totodata, la ei este propagata ideea de a te rascumpara fata de societate prin munca voluntara sau fortata de catre instantele de judecata.

O analiza simpla a acestor exemple (care nu au nimic in comun cu mentalitatea sociala a comunismului) ne arata faptul ca un model social nu are nimic de-a face cu drepturile si libertatile individuale. Totul se rezuma la atitudine, determinare, vointa si intelegerea conceptului de “societate”…unde individul nu primeaza, prin definitie.

Romanul a inteles gresit conceptul de libertate

Asadar, romanul a inteles total gresit conceptul de libertate. Si ca atare se observa adesea efectul in societate. Este apatic, ignorant, agresiv si lipsit de aproape orice simt si spirit civic. Pana la urma, asta si-a dorit…sa fie liber ca individ, fara vreo responsabilitate sociala. Intocmai ca porcul, romanul alege sa traiasca in cocina pe care o merita.

Alin Miriţă

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele