Legea anti-viol ar putea fi modificată până la finele anului. Ministrul Justiției: „Actul sexual nu poate fi consimțit de copil”

Publicitate

Legea care prevede că actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani este considerat viol, dacă agresorul este cu 5 ani mai mare, ar urma să fie modificată, iar acest lucru ar trebui să se întâmple până la finalul acestui an.

Au existat observaţii şi solicitări ale Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ministerului Public şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), dar și ale societății civile, deoarece forma actuală a legii duce la riscul dezincriminării unor infracţiuni.

În aceste condiții, Parlamentul va adopta un proiect de lege care să modifice Codul Penal, iar un vot privind aceste modificări va fi acordat săptămâna viitoare în plenul Senatului, după cum a transmis Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

„Atunci când un adult întreține acte sexuale cu un copil acel act sexual nu poate fi consimțit de copil. În Senat a fost o formă, în Camera Deputaților a ieșit în altă formă. Consiliul Superior al Magistraturii împreună cu Ministerul Public, împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor și Ministerul Justiției au identificat riscul unor dezincriminări și au constatat – toate aceste instituții – deficiențe ale legii. Și societatea civilă a depus solicitări de modificare a acestei legi.

Pentru că Parlamentul României este emitentul acestui act normativ, cea mai bună soluție este ca tot Parlamentul să vină cu aceste îmbunătățiri. Legea urmând să intre în vigoare – cea despre care vorbim – la 1 ianuarie 2024. De aceea este foarte important ca parcursul legislativ pe aceste îmbunătățiri să se finalizeze în Camera Deputaților la sfârșitul acestui an până la momentul intrării în vigoare a actualei reglementări”, a mai spus Alina Gorghiu.

Legea anti-viol, promulgată de președintele Iohannis în luna iunie acest an, conține prevederi care au fost criticate. Deși se înăspresc pedepsele pentru cei care întrețin relații sexuale cu un minor, există varianta în care abuzurile sexuale pot rămâne nepedepsite, dacă diferența de vârstă nu este mai mare de cinci ani.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!