Echipa naționala U19 a României s-a reunit, sâmbătă după-amiază, pentru “dubla” amicală cu Macedonia, programată pe 31 august, și respectiv 2 septembrie. În cadrul lotului convocat de selecționerul Adrian Boiangiu se regăsesc doi portari dâmbovițeni: Andrei Vlad și Marian Aioani.
Primul este portar la FCSB București, iar al doilea la Chindia Târgoviște. În ceea ce-l privește pe Aioani, acesta a fost folosit de Nicu Croitoru în disputa cu Foresta Suceava, câștigată de Chindia cu 6-0. Tânărul goal-keeper a fost trimis pe teren în actul secund, în locul mult mai experimentatului Iustin Popescu, achiziționat în această vară de la Dinamo București. Lotul României cuprinde următorii jucători pentru “dubla” amicală cu Macedonia: Andrei Vlad (FCSB București), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Alexandru Costache (Concordia Chiajna) – portari, Denis Hăruț, Cristian Podină (ambii ACS Poli Timișoara), Cristian Băluță, Robert Neciu (ambii Viitorul Constanța), Constantin Dima (Sepsi Sfântu Gheorghe), Andrei Trușescu (AS Roma), Ricardo Grigore (Dinamo București) – fundași, Radu Boboc, Mihai Ene (ambii Viitorul Constanța), Vlad Dragomir (Arsenal), Rareș Lazăr (CS Mioveni), Liviu Gheorghe, Florin Vasile (ambii in Vasile i (eș), anța), ) – fundașrtari,ian Aioani (Chindia Târgoviște), onat în această vară de la Dinamo București. Dinamo), Radu Bârzan (FC Argeș), Claudiu Micovschi (FC Genoa), George Merloi (Rennes), Andrei Cordea (Novara Calcio) – mijlocași, Robert Moldoveanu (Dinamo), George Ganea (AS Roma) și Andrei Sîntean (Slavia Praga).
Aflat la Iași pentru a inaugura noul laborator de verificare a calității lânii, acesta fiind unul din cele trei centre existente în țară, după județele Vâlcea și Cluj, ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat că în mai multe zone din țară vor fi construite centre regionale de preluare și prelucrare a lânii.
“Avem programul pe care l-am introdus în proiecția bugetului pe 2018, în așa fel încât în primă fază vor fi opt centre regionale, urmând ca apoi să le multiplicăm în funcție de nevoi, de capacitatea de organizare din zonele respective. Lâna trebuie să fie luată, valorificată și să câștige atât producătorul, cât și cel care valorifică”, a declarat ministrul Daea.
Cele trei centre existente la Iași, Vâlcea și Cluj au apărut practic după ce au fost repuse pe picioare centrele vechi, abandonate cu tot cu aparatură, banii folosiți provenind din bugetul Ministerului Agriculturii.
”Prețul pe care îl obținem prin valorificarea lânii și prețul pe care îl acordăm de la bugetul de stat va fi un stimulent pentru a nu arunca lâna, pentru a valorifica. Știți foarte bine, e o calitate impresionantă la nivelul țării sunt aproximativ 36.000 de tone, iar în acest program s-au înscris 32.000 de beneficiari. Acesta e un început foarte bun. Am discutat și discut cu producătorii din domeniu, am discutat cu cei care s-au apucat să facă centre de preluare, de colectare, pentru a putea apoi să trecem la faza a doua, a treia și a patra de prelucrare a lânii, de valorificare superioară. Până acum, până la această fază de preluare și acordare a acelui leu pe kilogram, din această sumă pe care o dăm pe kilogramul de lână reușim doar să acoperim costurile pentru tuns”, a declarat ministrul Petre Daea.
După cum bine știți, inclusiv în Dâmbovița, anual, ciobanii ard sau aruncă la gunoi tone întregi de lână, pentru că nu mai aveau unde să o valorifice.