Echipa naționala U19 a României s-a reunit, sâmbătă după-amiază, pentru “dubla” amicală cu Macedonia, programată pe 31 august, și respectiv 2 septembrie. În cadrul lotului convocat de selecționerul Adrian Boiangiu se regăsesc doi portari dâmbovițeni: Andrei Vlad și Marian Aioani.
Primul este portar la FCSB București, iar al doilea la Chindia Târgoviște. În ceea ce-l privește pe Aioani, acesta a fost folosit de Nicu Croitoru în disputa cu Foresta Suceava, câștigată de Chindia cu 6-0. Tânărul goal-keeper a fost trimis pe teren în actul secund, în locul mult mai experimentatului Iustin Popescu, achiziționat în această vară de la Dinamo București. Lotul României cuprinde următorii jucători pentru “dubla” amicală cu Macedonia: Andrei Vlad (FCSB București), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Alexandru Costache (Concordia Chiajna) – portari, Denis Hăruț, Cristian Podină (ambii ACS Poli Timișoara), Cristian Băluță, Robert Neciu (ambii Viitorul Constanța), Constantin Dima (Sepsi Sfântu Gheorghe), Andrei Trușescu (AS Roma), Ricardo Grigore (Dinamo București) – fundași, Radu Boboc, Mihai Ene (ambii Viitorul Constanța), Vlad Dragomir (Arsenal), Rareș Lazăr (CS Mioveni), Liviu Gheorghe, Florin Vasile (ambii in Vasile i (eș), anța), ) – fundașrtari,ian Aioani (Chindia Târgoviște), onat în această vară de la Dinamo București. Dinamo), Radu Bârzan (FC Argeș), Claudiu Micovschi (FC Genoa), George Merloi (Rennes), Andrei Cordea (Novara Calcio) – mijlocași, Robert Moldoveanu (Dinamo), George Ganea (AS Roma) și Andrei Sîntean (Slavia Praga).
Deschis în decembrie 2013, la Târgoviște, Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic este primul de acest fel din România, dar și din Europa Centrală și de Sud-Est.
Centrat pe descoperirile cele mai importante făcute în paleoliticul superior și mijlociu din România, expoziţia permanentă a muzeului reuneşte cele mai spectaculoase descoperiri arheologice realizate în cei peste 40 de ani de activitate ştiinţifică a profesorului universitar târgoviștean Marin Cârciumaru. Toată finanţarea proiectului a fost asigurată din fondurile Consiliului Judeţean Dâmboviţa, valoarea investiţiei fiind de peste 800.000 lei.
În muzeu se regăsesc artefacte care fac parte din patrimoniul arheologic universal, precum sunt cele mai vechi mărturii din lume privind simbolismul omului de Neanderthal, reprezentate prin recipientele pentru prepararea ocrului și o geodă vopsită cu ocru de peste 50.000 de ani, descoperite în Peștera Cioarei-Boroșteni (jud. Gorj), unicul colier din cochilii de melci de mici dimensiuni din Europa, de circa 29.000 de ani, cel mai vechi instrument de suflat din Romania, un fluier gravetian, de peste 20000 de ani, multe pandantive din dinți de animale și pandantive din piatră gravate, unele chiar mai vechi de 25000 de ani etc., toate acestea descoperite în siturile Piatra Neamț-Poiana Cireșului (jud. Neamț) și peștera Cioarei-Boroșteni.
În muzeul târgoviștean, vizitatorii vor găsi peste trei sferturi dintre toate obiectele de podoabă și de artă descoperite în România, mai vechi de 10.000 de ani.
Păstrând nota modernă a acestor spații, în muzeu este reconstituită una dintre cele mai mari peșteri existentă într-un muzeu din România și singura în care se regăsesc manechine ce reproduc oameni de Neanderthal, realizați prin respectarea tuturor exigențelor privind morfologia, surprinși în cele mai caracteristice preocupări, cum ar fi cioplirea uneltelor sau prepararea coloranților, un Homo Sapiens din Paleoliticul Superior, într-o firească ipostază de vânătoare, alături de un cort specific gravetianului.
Totodată, expunerea materialului arheologic este concepută foarte modern, apelându-se la modalități de ultimă oră de prezentare a informațiilor, cum ar fi plasmele pe care rulează reconstituirea procedeelor tehnologice care au stat la baza realizării uneltelor și armelor din piatră și os, în perioade cu mult superioare vârstei de 10.000 de ani, toate artefactele fiind încadrate într-un mediu natural. Muzeul de la Târgoviște este unic din două puncte de vedere: al tematicii, pentru că nu există în România un alt muzeu dedicat acestei perioade, precum şi al valorii inestimabile a exponatelor.
Somitatea târgovișteană de care se leagă apariția acestui spațiu unic, profesorul Marin Cârciumaru, a mărturisit la momentul inaugurării (decembrie 2013): ”Acest muzeu nu este al exponatelor pe care le-am donat eu. Este un muzeu al exponatelor care au rezultat din cercetări de peste 45 de ani, ale mele și colaboratorilor meu, cărora le mulțumesc că au fost alături de mine. Este o satisfacție extraordinară că, după 45 de ani de trudire în domeniul arheologic, reușesc să vă ofer posibilitatea să faceți o mică excursie în lumea minunată a Paleoliticului. De asemenea, este un prinos adus generațiilor de arheologi care și-au visat un astfel de muzeu, care au lăsat un nume în știința românească. Veți vedea aici cele mai vechi vestigii din lume, vestigii pe care le-ar dori orice muzeu de pe glob. Ele sunt acum la Târgoviște, într-un muzeu unic în Europa Centrală și de Est”.
Muzeul se află pe Strada Stelea nr. 4 și funcționează după programul zilnic 09.00-17.00, cu excepția zilei de luni când este închis. Pentru informații: Telefon 0245 220 458.