Iulie, luna olimpicilor români. 20 de medalii cucerite în lume

Publicitate

Olimpicii români au cucerit douăsprezece premii (două medalii de aur cu punctaj maxim, opt medalii de argint, o medalie de bronz şi o menţiune) la a XXIV-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale Pluridisciplinare Tuymaada, desfăşurată în perioada 14 – 22 iulie, în Yakutsk (Republica Saha/Federaţia Rusă). Componenții echipei României au fost premiaţi la toate cele patru discipline din concurs: chimie, matematică, informatică şi fizică.

În funcţie de probele susținute, elevii români au înregistrat următoarele rezultate:
Chimie: Cristina Valentina Crăescu și Daniel Cristian Ungureanu (ambii în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), respectiv Cristian Tudor Cozma (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi) – medalii de argint.
Matematică: Edis Memiș (clasa a IX-a/Liceul Internaţional de Informatică din Constanța) – medalie de argint, Vlad Nicolae Robu (clasa a IX-a/Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare) – medalie de bronz și Sergiu Ionuț Novac (clasa a IX-a/Colegiul Naţional „C. Brediceanu” din Lugoj) – mențiune.
Informatică: Bogdan Sitaru (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel) – medalie de aur cu punctaj maxim, Alexandru Petrescu (clasa a X-a/Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti) şi Theodor Pierre Moroianu (clasa a X-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) – medalii de argint.
Fizică: Cosmin Andrei (clasa a XI-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) – medalie de aur cu punctaj maxim, Silviu Dolteanu (clasa a X-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) și Mihai Răzvan Ursu (clasa a XI-a/Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța) – medalii de argint.
Cristian Tudor Cozma (chimie) și Mihai Răzvan Ursu (fizică) au fost premiați și pentru cel mai mare punctaj obținut la proba experimentală din cadrul concursului. Alexandru Petrescu (informatică), Cristian Tudor Cozma și Daniel Cristian Ungureanu (chimie) și-au trecut în palmares medalii de argint și bronz și în competiția de anul trecut. La ediţia curentă au participat peste 150 de competitori din 6 ţări (Federația Rusă, Kazahstan, Indonezia, Singapore, Bulgaria și Romania).
Totodată, bilanţul participării româneşti la a 49-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie (IChO), desfăşurată în perioada 6 – 15 iulie, în Thailanda (Nakhon Pathom), însumează patru medalii, dintre care două medalii de aur şi două medalii de argint. Rezultatul plasează România pe locul locul al II-lea în Europa și al VII-lea în lume în clasamentul neoficial al ţărilor participante (78).
Elevii medaliaţi cu aur sunt Alexandra Dima (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), câștigătoare a medaliei de argint la ediția precedentă, și Paul Haidu-Gerea (Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa), care și-e egalat performanța de anul trecut. Medaliile de argint au fost obţinute de Anamaria Leonescu (Colegiul Național „Sfântul Sava” din București) și Dorian Gabriel Muntean (Colegiul Național „Spiru Haret” din Tecuci, jud. Galați). La IChO 2017 au fost prezenţi 279 de concurenți din 78 de ţări.
Iar în perioada 10 – 15 iulie, lotul de informatică al României a obţinut patru medalii – trei medalii de aur şi o medalie de argint – la a XXIV-a ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale (CEOI), desfăşurată în perioada 10 – 15 iulie, la Ljubljana (Slovenia). Medaliile de aur au fost cucerite de Costin Andrei Oncescu (clasa a XI-a/Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung, jud. Argeș), Tamio Vesa Nakajima (clasa a XII-a/Liceul Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș” din Beiuș, jud. Bihor) și Andrei Popa (clasa a XII-a/Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui). Andrei Costin Constantinescu (clasa a XII-a/Liceul Internațional de Informatică din București) a fost premiat cu medalie de argint.
În clasamentul neoficial pe medalii România s-a clasat pe primul loc, iar în ierarhia pe puncte a ocupat locul al doilea, după Polonia. Lotul a fost însoțit și coordonat de prof. Dan Pracsiu (team leader) și Daniel Posdărăscu (deputy leader), student și fost olimpic internațional, multiplu medaliat la competițiile de profil. La ediția din acest an au participat 58 de concurenți din 14 ţări.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele