Interviu. Un fost fotbalist de la Urban Titu a ajuns antrenor coordonator al unei academii din Norvegia. “Îmi place mult ce fac. Ne dorim să deschidem cât mai multe centre în teritoriile din Norvegia și Scandinavia”

Publicitate

Un fost fotbalist de la Urban Titu și-a găsit o nouă vocație în Norvegia și o consideră că este ceva ce i se potrivește. Andrei Ivașcu este de un an și jumătate antrenor la copii și juniori la Academia Pro Football Academy, din orașul Stavanger, al patrulea că mărime din Țara Fiordurilor, cu o populație de 130 000 de locuitori. Cum îl preocupă foarte mult acest domeniu, acesta a ajuns într-o perioadă scurtă de timp antrenorul coordonator al academiei, care cuprinde până acum șase grupe de copii și juniori. Sub instruirea lui Andrei se află grupele de vârstă 5-8 ani și 9-12 ani. Fostul jucător din Titu a ajuns la Stavanger în urmă cu patru ani, alături de soția sa, Alexandra. Ca fotbalist a jucat la nivelul Ligii a 3-a din România, la echipele Urban Titu și Juventus București (acum Daco-Getica București).

Rep: Salut, Andrei! Cu ce te ocupi mai exact în fotbalul din Norvegia?

Sunt antrenor coordonator la copii și juniori la o academie privată. Se numește Pro Football Academy. Este una dintre cele mai mari din Anglia, cu peste 1500 de copii, iar aici, în orașul Stavanger au deschis o franciză.

Rep: Cum este să lucrezi la o astfel de academie?

Îmi place foarte mult ce fac aici. Mă simt în largul meu. Diferența este că fiind o academie privată noi nu avem echipe. Facem doar antrenamente cu copiii care sunt interesați să lucreze într-un mediu profesionist, după metode de antrenamente aduse din Anglia.

Rep: De când ești antrenor? Ai terminat vreo școală sau vreun curs în acest sens?

Sunt antrenor de când s-a deschis academia. Adică, mai exact de un an și jumătate. Am făcut un curs în acest domeniu. Astfel nu puteam să antrenez. Ca să fi antrenor în Norvegia la copii și juniori trebuie să urmezi mai mulți pași. Numai după ce urmezi acești pași poți lucra cu copii aici.

Rep: Adică se cer multe în acest sens?

Ei vor să fie siguri că antrenorii sau în general oamenii care lucrează cu copii sunt în regulă din toate punctele de vedere. Pot să spun că pentru acest lucru mi s-a verificat și cazierul. Dacă nu ai cazierul curat nu ești acceptat, oricât de bine cunoști meserie.

 “Meseria de antrenor este exact așa cum mi-am imaginat-o

Rep: Cum este să fi antrenor la copii și juniori?

Este exact așa cum îmi imaginam: puțin stresant, pentru că fiecare copil are un comportament diferit și trebuie înțeles în felul său. Dar, această meserie îți aduce și multe satisfacții. Lucrez cu copii care vorbesc engleza, copii care vorbesc norvegiană, dar și copii care vorbesc ambele limbi.

Rep: Ce ți-ai propus ca antrenor coordonator la Pro Football Academy?

La momentul acesta având această funcție ne dorim să creștem ca și număr de copii pentru a reuși să deschidem mai multe centre în teritoriile din Norvegia și Scandinavia.

Rep: Ce facilități oferă academia copiilor care se înscriu?

Academia oferă antrenamente personalizate. Fiecare copil are parte de un antrenament de o oră și jumătate în compania unui antrenor care se bazează strict pe carențele copilului. Tocmai de aceea avem copii care vin de la Academia Viking (club care activează la seniori în prima ligă a norvegiană), de la Sandnes ULf (club din liga a doua norvegiană) și altele.

Rep:  Tu ce grupe antrenezi?

Antrenz grupele de 5-8 ani, și respectiv 9-12 ani. Depindem de fiecare copil și de nevoile acestuia.

Rep:  Ce diferențe ar fi între fotbalul românesc și cel norvegian la nivel de copii și juniori?

Cele mai mari diferențe vin în primul rând din prisma nivelului de organizare și de posibilitățile de antrenament. În Stavanger, un oraș cu 130 000 de locuitori există cel puțin 300 de terenuri artificiale, cu dimensiuni normale, plus alte câteva sute de terenui de minifotbal. În plus toate  beneficiază de instalație de nocturnă și alte condiții.

Rep: Câte grupe de copii există în cadrul academiei?

Există șase grupe, iar una dintre ele fiind de portari.

 “Felicit Chindia Târgoviște pentru promovarea în Liga I

Rep: În Norvegia te ocupi numai de antrenorat sau mai și un alt job?

Aici nu nu mă ocup numai de antrenorat. Muncesc și altceva. Beneficiez de un program care îmi permite să-mi ocup foarte mult timp cu antrenoratul, o meserie care îmi place și mă atrage tot mai mult.

Rep: Ai doar 27 de ani, fotbal mai joci?

Joc și fotbal, dar la o echipă din Liga a 5-a de aici. Mai sus nu pot fiindcă nu-mi permite timpul acest lucru. Vara trecută am avut trei oferte de la echipe din liga a 3-a norvegiană. Dacă aș fi acceptat una dintre oferte ar fi însemnat să renunț la antrenorat. Iar eu îmi doresc să înaintez cât mai mult în ceea ce privește antrenoratul.

Rep: Vei mai reveni în România?

Planul meu e să revin în țară în 2-3 ani, dar rămâne de văzut acest lucru.

Rep: Cu ce se întâmplă în fotbalul dâmbovițean mai ești la curent?

Cu siguranță. Știu tot ce se întâmplă acolo. Pe această cale țin să felicit Chindia Târgoviște pentru promovarea în Liga I. Din păcate și aici se cunosc probleme din fotbalul mic dâmbovițean. Sunt plecat de patru ani din țară, dar problemele persistă foarte mult la acest nivel. Liga a 4-a încă înoată în mocirlă. Cum am foarte mulți prieteni la Răcari, mi-aș dori ca Unirea să devină campioană județeană.

Rep: Echipa din Titu activează la Liga a 5-a. Nu mai este la nivel național așa, acolo unde ai evoluat tu cu Urban…

Așa este. Am stat de vorbă cu oamenii de acolo care se ocupă de echipă și îi apreciez că țin echipa în viață.

 

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!