INTERVIU | Simona Gabrian, instructor de înot la ACS Aqua Valahia Târgoviște: “Într-o oră de înot poți dobândi un stil de viață sănătos”

Publicitate

Simona Gabrian este unul dintre puținii instructori de înot pe care îi oferă orașul Târgoviște. Absolventă a Academiei de Eduație Fizică și Sport  din București– specializarea înot, președintele Asociației Club Sportiv Aqua Valahia încearcă să impună un stil de viață sănătos copiilor pe care îi antrenează atât la Complexul Turistic de Natație, cât și la piscina Hotelului King din Târgoviște. Într-un interviu acordat pentru dbonline.ro, Simona Gabrian a vorbit pe larg despre ce înseamnă înotul și cât de important este pentru orice om care-l practică.

Rep: Cum ați devenit instructor de înot ?

În  anul 2000, după ce am dobândit licența din partea Academiei de Educatie  Fizică si Sport – Bucuresti am devenit profesor de educație fizică si sport,  având  specializarea de antrenor de înot și pentatlon modern. Inaugurarea Complexului Turistic de Natatie din Târgoviște  a fost pentru mine o motivație importantă în planurile mele, care mi-a schimbat viziunea asupra vieții personale, și a dus, prin urmare la înființarea unui club de înot. Din 2015 sunt președinte al Asociației Club Sportiv Aqua Valahia-Târgoviște, unde am înscris copii cu care am participat la concursuri și competiții de înot. Deși nu mă așteptam așa curând, am avut și bucuria rezultatelor și imensa satisfacție a muncii împlinite, aceea de a te dărui unei idei binefăcătoare fiinţei umane şi de a-i rămâne fidel.

Rep: De ce le recomandați părinților să își înscrie copiii la înot ?

Înotul este o activitate care stimulează dezvoltarea fizică armonioasă a copiilor, cu multiple implicaţii pozitive pentru sănătate. Beneficiul major este dat de faptul că această formă de exerciţiu  antrenează musculatura întregului organism fără să pună presiune pe articulaţii, un aspect important şi în cazul adulţilor, dar cu atât mai important în cazul copiilor, care au încheieturile vulnerabile.  Mai mult, înotul poate ajuta copilul să socializeze şi să-şi formeze un grup nou de prieteni printre cei care merg la bazin. Practicarea acestuia duce la creșterea imunității, iar copiii care suferă de astm, dar care înoată regulat au crize mai rare şi de intensităţi mai mici, datorită faptului că înotul îmbunătăţeşte respiraţia şi măreşte capacitatea toracică.

“Am ales acest domeniu pentru a depăși orice provocare

Rep: Este dificil sa lucrați cu copiii?

Învățarea copiilor este cu siguranță o provocare, deoarece fiecare în parte necesită explicații personale în raport cu nivelul său de pregătire, cât și atenția mea absolută pentru a ajunge la rezultate mulțumitoare. Ca antrenor, trebuie să oferi copiilor un câmp larg de iniţiativă, precum și lecții teoretice și demonstrații practice, care să se potrivească intențiilor fiecăruia. Din fericire, încă un motiv pentru care am ales acest domeniu de activitate îl consituie iubirea față de copii și dorința de a depăși orice provocare.

Rep: Cum contribuie înotul la dezvoltarea psihică și fizică a copilului?

Înotul este implicat direct în antrenamentul funcţiei locomotorii și a capacităţii de efort fizic, ajutând la îmbunătățirea și menținerea tonusului muscular si cardiovascular.  Din punct de vedere psihic, copilul își dezvoltă atenția, memorarea, spiritul de observație, gândirea, imaginația, simțul de răspundere, voința, simțul ritmului, capacitatea de coordonare a mișcărilor. Înotul poate, de asemenea, îmbunătăţi starea emoţională, contribuie la scăderea anxietăţii şi este un factor major în privinţa creşterii încrederii în sine. Acest lucru este dat de faptul că elevul care învaţă să înoate îşi depăşeşte frica de apă şi câştigă în plus abilităţi de supravieţuitor.

Rep:  În cât timp învață o persoană să înoate?

În primul rând, perioada de învățare este puternic influențată de motivația persoanei respective și spiritual său de muncă. Astfel, durata depinde de la o persoană la alta. Putem spune ca “iniţierea  la  înot” este termenul care se referă la prima parte a ceea ce numim noi metodologic – stagiul de învăţare  al  înotului al cărui conţinut se referă la :

– acomodarea şi împrietenirea cu apa;

– plutirea pasivă, cu mişcări de “călcarea apei” și “bobing” (scufundări libere);

– înaintarea cu mijloace ajutătoare şi cu mişcări defalcate (cu picioarele mai ales);

– eventual cu coordonări simplificate (controlul respiraţiei) pe distanţe scurte (“înot şcoală”).

 Rep: Cum se desfășoară o ședinta de înot ?

Ședința de înot depinde, în principiu, de stadiul de învățare, etapele de pregătire în care ne aflăm și, de asemenea, de obiectivele  fiecărei etape de antrenament. Sunt mai mulți pași pe care un instructor trebuie să îi urmeze de-a lungul unei sedințe obișnuite. Primul, în acest caz, îl ocupă încălzirea (pregătirea pentru efort) și precizăriile privind lecția de antrenament.  Încălzirea în vederea exercițiilor se poate realiza, parțial, pe uscat, cu ajutorul rotirilor de brațe și a extensiilor. Încălzirea în apă se poate realiza înotând și apoi, avansând numai cu picioarele sau cu brațele pe o anumită distanță. Partea fundamentală prevede realizarea obiectivelor stabilite prin planificările pentru lecția respectivă. Aici se efectuează învățarea  și perfecționarea procedeelor (craul, spate, bras, fluture), repetările pentru dezvoltarea calităților motrice specifice înotului (viteză și rezistență) și verificări în funcție de nivelul de pregătire (inițiere, consolidare, perfecționare). Încheierea sau revenirea organismului după efort cuprinde toate măsurile necesare restabilirii organismului după efort: jocuri atractive, baie liberă, etc.

“Drumul către performanță este lung și necesită multă muncă și devotament

Rep:  Ce vârste au copiii care vin la dumneavoastră la cursuri?

Cursurile de înot se adresează copiilor de toate vârstele, dar și adulților.      Înscrierea copiilor la cursurile de inițiere se va face numai cu prezența avizului medical, eliberat de medicul de familie, din care să reiasă faptul că sunt apți de efort fizic și nu prezintă alte boli infecto-contagioase.

Aqua Valahia organizează cursuri de înot: –  inițiere copii;

  • inițiere adulți;
  • aqua bebe;
  • aqua gym;

Rep:  Vreunul dintre cursanții dumneavoastră  face înot de performanță?

Drumul catre performanță este lung și necesită multă muncă și devotament.  Atât antrenorul, cât și părinții au un rol important în creșterea unui campion, iar în ceea ce-l privește pe copil, acesta trebuie să facă sacrificii în defavoarea jocurilor și a timpului irosit.  Există copii cu un potențial real pentru a deveni campioni, dar, după cum am meționat pregătirea lor necesită timp și muncă din plin.

Rep:  Cum se pot înscrie ?

Vă invit cu toată placerea să cunoașteti tainele acestui sport  atât de benefic, a cărui practicare în mod regulat, vă asigură garanția unui mod de viață util și plăcut.

Pentru înscrieri și mai multe informații referitoare la cursurile de înot, puteti să mă contactați la numărul de telefon 0763659632  sau la adresa de email simona.gabrian@yahoo.com.

Programul de antrenament :

– Bazinul Olimpic

– MIERCURI:  18:00 – 19:00 şi 19:00 – 20:00

– VINERI: 17:00 – 18:00 şi 18:00 – 19:00

– Piscina Hotel King:

– MARȚI: 18:00 – 19:00 şi 19:00 – 20:00

– JOI: 17:00 – 18:0 şi 18:00 – 19:00

În încheiere aș vrea să vă transmit ceea ce îmi doresc să conștientizăm cu toții, că într-o oră de înot  poți dobândi: mișcare, sănătate,dezvoltare personală, creșterea rezistenței, dezvoltare armonioasă, perseverență, eliberarea stresului și stil de viață sănătos. Beneficiile acestui sport sunt enorme, mai ales în contextul actual în care sedentarismul asociat cu mâncarea nesănătoasă se regăsesc în programul zilnic al majorității persoanelor. Orele de antrenament se transformă în optimism la cote maxime, mai multă încredere în tine și un stil de viată sănătos pentru un trup armonios.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!