INTERVIU: ELEVII DE “10” AI DÂMBOVIȚEI! Beatrice Grigore și Rareș Borcea, medii de 10 la examenul de Bacalaureat!

Publicitate

Rep.: Ați obținut nota maximă la examenul de bacalaureat! Care este “secretul” reușitei voastre?
Beatrice: Consider că “secretul” reușitei nu este atât de secret, întrucât fiecare elev trebuie să își valorizeze calitățile, să își găsească propriul ritm de muncă și să se dăruiască acestui scop. Personal, am muncit cu seriozitate și perseverență și țin să menționez că un rol aparte în acest proces îl are și experiența acumulată de-a lungul celor patru ani de liceu.
Rareș: Obținerea unor rezultate foarte bune, indiferent de domeniu, necesită mult timp și presupune pasiune. A fost vorba de un efort constant; atunci când te pregătești continuu și nu ai multe lucruri de recuperat, ci, mai degrabă, de recapitulat, munca devine mai ușoară. Cred că acesta este unul dintre punctele esențiale. Cu siguranță, implicarea familiei și a profesorilor excepționali de la Colegiul Național „Constantin Carabella” – o instituție în care am avut șansa de a mă forma de-a lungul ultimilor opt ani – au fost ceilalți doi piloni care au stat la baza succesului.

Rep.: Cât timp ați alocat pregătirii pentru acest examen? Ați fost nevoiți să renunțați la activitățile obișnuite?
Beatrice: Așa cum am menționat anterior, procesul de pregătire s-a desfășurat pe tot parcursul liceului și nu aș putea aproxima timpul necesar în vederea reușitei la acest examen, întrucât continuitatea și permanența trebuie să fie caracteristici definitorii din acest punct de vedere. Desigur, clasa a XII-a a fost presărată cu mai mult efort, fapt care s-a amplificat pe măsură ce examenul se apropia, însă acest lucru nu este un motiv de îngrijorare, întrucât am reușit să păstrez activitățile obișnuite, să mă bucur cu adevărat de ultimele momente în calitate de elev și să îmi creez numeroase amintiri alături de cei dragi.
Rareș: Așa cum am menționat deja, nu este vorba despre o anumită perioadă, ci despre munca din toți cei doisprezece ani de studiu. La materii precum matematica, dacă nu te pregătești continuu și nu stăpânești un anumit capitol, e posibil să nu poți înțelege noțiunile capitolului următor, pentru că în științele exacte informația se leagă și necesitatea chestiunilor învățate anterior este permanentă. Da, au existat și momente în care a fost necesar să rămân acasă, să învăț și să nu pot participa la alte acțiuni, însă dacă îți organizez cu atenție timpul, vei avea cu siguranță timp și pentru studiu, și pentru alte lucruri care îți plac, pentru ieșiri în oraș, pentru vizionarea unui film. Spre exemplu, eu am dedicat o mare parte a timpului liber din anii trecuți activității desfășurate în cadrul Consiliului Elevilor.

Rep.: Care este contribuția notelor bune la învățătură în a deveni un om de succes?
Beatrice: Din punctul meu de vedere, nu notele au un rol important în formarea unui om de succes, însă pot afirma cu tărie că acest examen m-a găsit un om mai dezvoltat din diferite perspective. Am înțeles pe parcurs că întotdeauna este loc de mai bine, am învățat că trebuie să am mai multă încredere în mine și că totul este posibil atunci când ești devotat unui scop și te dăruiești în vederea împlinirii acestuia. Chiar dacă nu aș fi obținut nota maximă, aș fi fost la fel de mândră de mine, întrucât consider că am dobândit numeroase calități care mă vor ajuta pe parcursul “devenirii” mele. Sper ca acesta să se îndrepte, într-adevăr, spre a fi un “om de succes”.
Rareș: Nu cred că notele sunt cele mai importante în viață. Ele sunt în general o dovadă că ai acumulat informație valoroasă. Important este modul în care vei utiliza mai departe ceea ce ai învățat pentru a-ți atinge țelurile. Astfel, e necesar să mulțumesc profesorilor de la Colegiul Național „Constantin Carabella”. Într-un liceu de prestigiu vei întâlni profesori dedicați, cu experiență în domeniul învățământului de calitate, care pun accent pe studiul fiecărui obiect. În Carabella am descoperit mai mult, am descoperit oameni cărora le pasă cu adevărat de evoluția noastră ca membri ai acestei societăți, care prețuiesc viitorul nostru!

Rep.: Cum îi încurajați pe tinerii care urmează să susțină acest examen al maturității?
Beatrice: Viitorii absolvenți trebuie să aibă în vedere că acest examen este de o importanță majoră și trebuie să fie tratat cu foarte multă seriozitate. I-aș sfătui pe toți să se pregătească din timp, așa încât zilele dinaintea examenului să îi găsească stăpâni pe propriile cunoștințe, întrucât va fi o perioadă dificilă și au nevoie de odihnă și relaxare pentru a face față cu brio stresului care se acumulează. Și nu în ultimul rând, să se înarmeze cu multă încredere în ei înșiși!
Rareș: Eu îi sfătuiesc să aibă încredere în ei înșiși, să lucreze constant, astfel încât în perioada premergătoare examenului să fie necesară doar împrospătarea informațiilor. Având încredere și fiind determinați vor ajunge cu siguranță acolo unde și-au propus!

Rep.: Care sunt pașii pe care o să-i urmați în vederea realizării pe plan profesional? Veți alege România pentru viitor sau aveți o altă opțiune?
Beatrice: Am decis să rămân în România și să urmez studiile Facultății de Drept, din cadrul Universității din București, întrucât consider că fiecare dintre noi are răspunderea morală de a contribui cu o “cărămidă” la construirea unui viitor mai bun. Schimbarea începe cu noi înșine și sunt convinsă că generația noastră are puterea de a construi! Gânduri calde și numeroase mulțumiri se îndreaptă spre toată “echipa” din spatele Colegiului Național “Ienăchiță Văcărescu”, dar și spre familia mea, de al cărei sprijin m-am bucurat necondiționat. Îi felicit pe colegii mei și pe ceilalți absolvenți și le urez mult succes în drumul pe care l-au ales!
Rareș: Încă de mic am fost pasionat de domeniul IT – mereu am fost curios să aflu cum funcționează lucrurile din jurul meu, în special dispozitivele electronice. Am ales să transform această pasiune într-o meserie, așa că voi urma cursurile unei facultăți de automatică și calculatoare din România. Cum îmi doresc să lucrez într-una din companiile multinaționale ale acestui domeniu, într-un centru de dezvoltare software, probabil că voi fi nevoit ca la un anumit moment să părăsesc țara, idee care se va transforma într-o certitudine în situația în care actuala clasă politică nu ne va oferi destule motive să rămânem în țară.

Elena Barbu

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele