Interviu cu Dan Petre, antrenor de natație și pentlaton modern la Clubul Cetatea Târgoviște. “Toată lumea trebuie să știe că înotul înseamnă sănătate”

Publicitate

Dan Petre este unul dintre cei mai  tineri antrenori de natație și pentlaton modern pe care îi oferă județul Dâmbovița. Coordonator al secției de natație la Clubul Cetatea Târgoviște, acesta a devenit antrenor cu acte în regulă în urmă cu an, când a terminat cursurile Școlii de Naționale de Antrenori din București.

Intructorul  din Târgoviște a spus într-un interviu pentru dbonline.ro care sunt secretele înotului și de ce este bine să practici acest sport de la vârste fragede.

Rep: Dane, ce reprezintă pentru tine înotul?

Încă de mic copil mi-a plăcut mult să merg la piscină și să înot. Când m-am apucat de înot nu existau condițiile de acum la Târgoviște. Am învățat de mic tainele înotului, dar pe atunci nu existau în orașul nostru atâtea bazine și locuri de agrement. Toată lumea trebuie să știe că înotul înseamnă, în primul rând, sănătate.

Rep: Cum ai devenit instructor de înot?

Am devenit instructor de înot în urmă cu șase ani la bazinul din Microraionul 3 din Târgoviște. Pe atunci, colegul meu Alin Guțoiu a ales să plece în Germania și astfel s-a eliberat un post de instructor la bazin. În același an am susținut un examen cu domnul profesor Gheorghe Tzitzeclis, iar apoi am obținut carnetul de instructor.  După terminarea masterului la Pitești am ales să urmez și cursurile Școlii Naționale de Antrenori, iar în 2017 am devenit antrenor de natație și pentlaton modern cu acte în regulă. Totodată, în urmă cu trei ani am obținut și un post de instructor la Palatul Copiilor din Târgoviște, cu specialitatea natație. De asemenea, un post similar ocup și la Bazinul din Titu.

“Secretele înotului sunt voința și munca

Rep: Este greu să lucrezi cu copiii?

Este dificil să lucrezi cu ei mai ales în mediul acvatic. Pe lângă faptul că ești nevoit să ai o răbdare de fier trebuie să fi și un bun pedagog și să ai o atenție sporită deosebită. Pot să spun că experiența ca profesor acumulată la Școala Aninoasa, unde am predat cinci ani educație fizică și sport, m-a ajutat mult în munca de bazin.

Rep: Dar cu adulții?

Cu adulții este mult dificil. Cei care vin și vor să învețe să înoate la o vârstă trecută de 25-28 ani au deja o teamă de apă, pe care au dobândit-o în mare parte în copilărie. Cu ei, mai întâi lucrez la nivelul psihic, pentru a renunța la această teamă, după care îi învăț elemente din tehnică și respirație.

Rep: Cum se desfășoară o ședință de înot la tine?

O ședință de înot începe în primul rând cu încălzirea pe uscat, apoi cu încălzirea în apă, atingându-se anumite exerciții de respitație și de dobândire a tehnicii de înot. Apoi fiecare cursant în parte are propriul set de exerciții, în funcție de nivelul la care se află, de vârstă sau de stilul de înot pe care îl practică.

Rep: Care ar fi cel mai mare secret al acestui sport?

În primul rând sunt voința și munca. Cel mai vârstnic elev al meu a fost o doamnă de 59 de ani, care a avut o voință de fier. A venit de trei ori pe săptămână, iar acum o văd cum înoată foarte bine la Complexul de Natație. Este una dintre cele mai mari satisfacții ale mele faptul că am reușit să o fac pe această doamnă să înoate.

Rep: În cât timp poate învăța o persoană să înoate?

Depinde foarte mult de fiecare persoană. Copiii învață mult mai repede decât adulții. Sunt cazuri și cazuri, unii pot să înoate foarte bine după doar o lună, iar alții după o jumătate de an. În cărțile de specialitate profesorii emeriți au spus că durează un an pentru fiecare stil în parte.

Rep: În grupele pe care le ai se găsesc și copii care vor să facă  înot de performanță?

Sigur că da. Am copii care vin de trei ori pe săptămână la antrenamente și care au câștigat mai multe medalii la concursurile locale și naționale. Anul trecut la Târgoviște a avut loc un concurs național, unde au participat peste 400 de copii. În cadrul acestuia am avut cu elevii mei rezultate  foarte bune, iar cei care s-au remarcat au fost Nicolas Șerban, Vlad Hagiu, David Tache și Mihaela Matei. Pe lângă ei mai sunt și alți copii care pot exploda și pot avea rezultate bune în perioada următoare.

“Înotul este cel mai complet sport”

Rep: Ai avut vreun cursant care a avut frică de apă?

Sigur că da, în special la grupele de copii 3-5 ani, pe care le am la bazinul din Microraionul 3. Sunt foarte mulți copii care vin și când văd bazinul plin cu apă încep să plângă, dar după două-trei ședințe îmi este foarte greu să-i mai scot din apă. Anul trecut am avut două fete care urmau școala de stewardese, unde trebuiau să susțină un examen de înot pe o distanță de 25 de metri. A fost foarte dificil cu ele pentru că le era frică să intre în bazin, dar în două luni ambele au promovat examenul. Mai mult de atât, acum, amândouă lucrează pentru compania “Emirates”.

Rep: Cum contribuie înotul la dezvoltarea fizică și psihică a copilului?

Înotul este cel mai complet sport unde lucrează efectiv toate grupele de mușchi. Dacă luăm doi copii de 7 ani, pe unul dintre ei îl ducem la înot, iar pe celălalt îl ținem fără să facă mișcare, în condiții de greutate și înălțime identice, vom vedea că după un an, la vârsta de 8 ani, cel care a practicat înotul este mult mai dezvoltat fizic, se odihnește mult mai bine și reușește să perceapă lucrurile mult mai ușor.

Rep: De ce recomanzi copiilor să vină la înot?

Dacă urmărim în țările cu un nivel de trai foarte bine dezvoltat, gen Norvegia, Suedia sau Finlanda, înotul la școală este obligatoriu, începând de la vârste fragede.  După părerea mea este obligația părinților să ducă copilul la înot încă de la vârsta de 3-4 ani pentru a-i asigura o dezvoltare fizică armonioasă și apoi la vârsta de 7-8 ani, acesta să poată alege singur către ce sport să se îndrepte.

Rep: Cum te pot găsi cei care vor să se înscrie la înot?

Pot fi găsit în zilele de luni, miercuri și vineri la Complexul Turistic de Natație din Târgoviște, începând cu orele 17.00, iar marți și joi, la bazinul din Microraionul 3, în intervalul 17.00 – 19.00. Totodată, pot fi găsit pe pagina de facebook “Cursuri de înot Târgoviște” sau în cadrul Clubului Cetatea Târgoviște sau la numărul de telefon 0765 435 400.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!