Focar de scarlatină la o grădiniţă din Târgovişte

Publicitate

În ultima perioadă mai multr cazuri de scarlatină au fost confirmate la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 16 din Târgovişte, unde s-a declarat focar. Boala este contagioasă şi se răspândeşte rapid. Părinţii sunt revoltaţi, acuzând conducerea grădiniţei de lipsă de reacţie. Direcţia de Sănătate Publică a efectuat controale la această unitate.

Comunicat DSP Dâmboviţa

În data de 11 octombrie 2017, D.S.P. Dâmboviţa a fost informată de către medicul de medicină şcolară despre apartitia a două cazuri de scarlatină la grupă mijlocie a Grădiniţei cu Program Prelungit numărul 16 din Târgovişte. În acest context, prin personalul de specialitate din Compartimentele Boli transmisibile şi igiena şcolară, s-au verificat: modul de supraveghere zilnică a stării de sănătate a copiilor prin efectuarea triajului epidemiologic de către medicul de colectivitate; îndeplinirea atribuţiilor specifice personalului medico-sanitar, conform metodologiei de supraveghere a scarlatinei; -condiţiile igienico-sanitare, precum şi stocurile de produse biocide, materiale de curăţenie şi a modului de utilizare a acestora. Nu au fost constatate deficienţe.

Ieri, a fost confirmat un al treilea caz de scarlatină, întrunindu-se condiţiile declarării unui focar de colectivitate. A fost demarată anchetă epidemiologica preliminară şi au fost dispuse şi alte măsuri specifice pentru limitarea focarului. În data de 12.10. 2017, cu ocazia controlului efectuat în unitate de care inspectorii Serviciului de Control în Sănătate Publică, s-au constatat următoarele: grădiniţa este curat întreţinută în toate spaţiile utilizate; în unitate există materiale de curăţenie, detergenţi şi produse biocide în cantitate suficientă care sunt utilizate conform procedurilor de lucru; au fost efectuate operaţiuni de dezinfecţie a întregii unităţi cu prestator autorizat. S-au făcut recomandări privind intensificarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie în unitate, aerisirea frecvenţă a sălilor de grupă ori de câte ori copiii desfăşoară activităţi în alte spaţii, creşterea concentraţiilor de produse biocide utilizate, cu supravegherea modului de preparare şi utilizare a acestora, supravegherea şi trierea zilnică a copiilor la intrarea în colectivitate, educaţia sanitară a părinţilor, personalului grădiniţei şi preşcolarilor, în vederea limitării focarului de scarlatină. DSP Dâmboviţa, va recolta probe biologice de la cazurile suspecte şi contacţii febrili şi/ sau cu angină eritematoasă, conform Metodologiei de Supraveghere a Scarlatinei în România. Unitatea de învăţământ va fi sancţionată contravenţional pentru neanunţarea la DSP Dâmboviţa a modificărilor intervenite în structură funcţională a acesteia.

Ce este scarlatina?

Boală infecțioasă, scarlatina apare în epidemii, școlile și grădinițele fiind terenul preferat al acestei boli deosebit de contagioase. Lunile în care apar cele mai multe cazuri în România, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile, sunt mai-iunie și noiembrie-decembrie, băieții fiind mai afectați în comparație cu fetele. Spre deosebire de varicelă, rubeolă, rujeolă și oreion, scarlatina – și ea o boală a copilăriei – este cauzată de o bacterie și nu de un virus. Responsabil de apariția ei este streptococul beta-hemolitic de grup A. Pentru scarlatină nu există vaccin.
O receptivitate mare pentru scarlatină au copiii sub 10 ani, grupa de vârstă cel mai frecvent atacată fiind 5-9 ani. În fapt, ea poate da lovitura imediat după epuizarea anticorpilor proveniți de la mamă (undeva după vârsta de 6-12 luni). S-a costatat că băieții sunt mai des afectați decât fetele și că boala apare cu o frecvență de 4-5 ori mai mare în mediul urban decât în mediul rural.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!