Examenele s-au încheiat. Începe vara absolvenților… șomeri

Publicitate

Ești absolvent și nu ai găsit un job? Pe moment, poți apela la indemnizația de șomaj, este mică, dar este totuși ceva.

Examenele s-au încheiat pentru majoritatea tinerilor români, însă, pe mai departe, ce e de făcut? Mulți dintre liceeni vor merge la o instituție de învățământ superior, însă sunt mii de absolvenți la nivel național, de liceu, școală profesională, postliceală sau facultate, de stat sau particulară, care, din păcate, neavând altă șansă pe moment, vor ”îngroșa” numărul șomerilor.
Absolvenţii pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj, dacă într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reuşit să se încadreze în muncă şi nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului; nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici de 500 lei.
Atenție: nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau posturi, în condiţiile legii.
Tinerii trebuie să se înregistreze, în de 60 de zile de la data absolvirii, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene ori la alţi furnizori de servicii specializate acreditaţi în vederea medierii pentru încadrare în muncă.
Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se întelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.
Indemnizaţia de şomaj acordată absolvenților se plăteşte pentru o perioadă de 6 luni şi este în valoare de 250 lei, poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.
Important: Absolvenţii înregistraţi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu pot beneficia de prime de încadrare, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Prima este de 500 lei.
De asemenea, absolvenţii, care primesc indemnizaţie de şomaj şi reușesc să se angajeze în perioada de acordare a indemnizaţiei, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Dreptul se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, fiind necesar ca persoana respectivă să îl solicite agenţiei judeţene unde a fost înregistrat în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.
Nu beneficiază de drepturile prevăzute anterior: absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu; absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani; absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ; absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă; absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează.
Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă, în cazul dâmbovițenilor, de la AJOFM, cu sediul în Târgoviște, str. T. Vladimirescu nr. 1A.
Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele