Elevii ar urma să fie testați pentru consum de droguri în cazuri speciale și nu la școală

Publicitate

Elevii ar urma să fie testaţi pentru consum de droguri doar în cazuri speciale şi nu la şcoală! Dacă profesorul observă un comportament suspect şi dacă părinţii sunt de acord, tinerii ar putea fi duşi în centre speciale pentru prelevarea de teste.

În cazul unui rezultat pozitiv, copilul şi familia acestuia vor fi consiliaţi psihologic. Acestea sunt propunerile experţilor din ministerul Sănătăţii pentru combaterea consumului de narcotice de către minori, după ce, la debutul anului școlar, Ministerele Sănătății și Educației ai exclus testarea antidrog a tuturor elevilor din România.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat astăzi că un grup tehnic constituit din specialişti analizează cum se va desfăşura testarea antidrog a elevilor, dar a atras atenţia că preocuparea referitoare la locul unde se va efectua testarea antidrog trebuie orientată către limitarea acestui flagel a consumului de droguri.

„Eu cred că, până la urmă, discuţia nu este despre unde testăm, ci discuţia ar trebui să fie despre ceea ce face fiecare instituţie implicată pentru a limita acest flagel, al dependenţei de droguri. În cazul Educaţiei, vorbim despre pregătirea cadrelor didactice pentru a educa la rândul lor elevii, pentru a vedea semnele dependenţei de droguri şi colaborarea cu alţii specialişti în sănătate, în apărare, în afaceri interne, pentru a limita accesul elevilor la substanţe interzise şi, evident, pentru a-i ajuta pe cei care sunt deja în situaţie de dependenţă”.

Întrebată despre pregătirea cadrelor didactice pentru a combate consumul de droguri, ministrul a spus că au demarat deja „accelerat” acţiuni de informare, realizate în colaborare cu Centrele de evaluare şi de prevenţie antidrug, iar ministerul a lansat campanii specifice în colaborare cu universităţile de Medicină şi Farmacie, cu societăţile studenţeşti, pentru a informa cu privire la riscurile dependenţelor.

Vă reamintim că ieri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a susținut, de asemenea, că specialiştii din grupul de lucru constituit pentru a analiza fenomenul consumului de droguri resping testarea antidrog a elevilor în şcoli, soluţia avansată fiind realizarea acesteia într-un centru specializat.

Iar astăzi, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că traficul de droguri este un fenomen în creştere în toată Europa, iar în România au fost puse în operaţiune planuri de combatere „cu sute de acţiuni zilnic” şi „cu capture”, menţionând că poliţia acţionează şi pe grupuri de crimă organizată.

„România, din păcate, este pe ruta a trei mari mişcări de droguri în lume, este pe pe ruta asiatică privind intrarea de heroină în ţară, punct de intrare pentru cocaină şi punct de tranzit pentru amfetamine şi preamfetamine care pleacă din Europa spre Asia. Deci, e un fenomen care e în creştere în toată Europa. E o piaţă de 33 de miliarde la nivel european. 30% din cetăţenii europeni au declarat că au consumat sau consumă droguri. E un fenomen global, s-a discutat şi la nivelul JAI. La noi în ţară am pus în operaţiune aceste planuri pe care le vedeţi cu sute de acţiuni zilnic, capturi care se fac. Nu se poate rezolva totul peste noapte”, a declarat astăzi Cătălin Predoiu.

Potrivit ministrului, problema traficului de droguri a devenit foarte vizibilă după accidentul de la Vama Veche, dar preocupări şi acţiuni de combatere au existat şi în trecut.

 Totodată, el a subliniat că numai în 2023 au fost destructurate 99 de grupuri de crimă organizată. „Am organizat şi un plan de intervenţie în şcoli, împreună cu celelalte ministere. Este o prioritate pe care mi-am asumat-o încă de la începutul mandatului”, a adăugat Cătălin Predoiu.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!