Echipa naționala U19 a României s-a reunit, sâmbătă după-amiază, pentru “dubla” amicală cu Macedonia, programată pe 31 august, și respectiv 2 septembrie. În cadrul lotului convocat de selecționerul Adrian Boiangiu se regăsesc doi portari dâmbovițeni: Andrei Vlad și Marian Aioani.
Primul este portar la FCSB București, iar al doilea la Chindia Târgoviște. În ceea ce-l privește pe Aioani, acesta a fost folosit de Nicu Croitoru în disputa cu Foresta Suceava, câștigată de Chindia cu 6-0. Tânărul goal-keeper a fost trimis pe teren în actul secund, în locul mult mai experimentatului Iustin Popescu, achiziționat în această vară de la Dinamo București. Lotul României cuprinde următorii jucători pentru “dubla” amicală cu Macedonia: Andrei Vlad (FCSB București), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Alexandru Costache (Concordia Chiajna) – portari, Denis Hăruț, Cristian Podină (ambii ACS Poli Timișoara), Cristian Băluță, Robert Neciu (ambii Viitorul Constanța), Constantin Dima (Sepsi Sfântu Gheorghe), Andrei Trușescu (AS Roma), Ricardo Grigore (Dinamo București) – fundași, Radu Boboc, Mihai Ene (ambii Viitorul Constanța), Vlad Dragomir (Arsenal), Rareș Lazăr (CS Mioveni), Liviu Gheorghe, Florin Vasile (ambii in Vasile i (eș), anța), ) – fundașrtari,ian Aioani (Chindia Târgoviște), onat în această vară de la Dinamo București. Dinamo), Radu Bârzan (FC Argeș), Claudiu Micovschi (FC Genoa), George Merloi (Rennes), Andrei Cordea (Novara Calcio) – mijlocași, Robert Moldoveanu (Dinamo), George Ganea (AS Roma) și Andrei Sîntean (Slavia Praga).
Mobilitatea EuroMobPM a fost derulată cu success de elevi ai Liceului Tehnologic Petrol din Moreni! Ei au desfășurat, la mijlocul lunii iunie, stagiul de practică din cadrul proiectului de mobilitate Erasmus+ 2016-1-RO01-KA102-023543, ”Mobilitatea transnațională a elevilor din Liceul Tehnologic Petrol Moreni pentru formare profesională în domeniul protecției mediului”, la City College Plymouth din Anglia.
Stagiul de practică a generat oportunități sporite pentru viitoarea carieră a participanților: ocuparea unui loc de muncă potrivit sau accesul în învățământul terțiar de profil. Acest lucru s-a realizat prin implicarea lor în activități practice specifice profilului resurse naturale și protecția mediului, dar și în alte acțiuni menite să le dezvolte competențe și abilități necesare ”cetățeniei europene”.
Au participat 14 elevi ai Liceului Tehnologic Petrol Moreni, de la profilul resurse naturale și protecția mediului: 4 elevi de la clasa a IX-a, 5 elevi de la clasa a X-a și 5 elevi de la clasa a XI-a, însoțiți de cadrele didactice Veronica Ionescu și Raluca Anghelina.
Dintre activitățile specifice stagiului de pregătire practică, poate cele mai interesante au fost: pregătirea unor probe de apă și sol în vederea stabilirii eventualilor agenți poluanți, efectuarea unor analize pentru probe de apă și sol, aplicarea unor strategii privind managementul sustenabil al deșeurilor, caracterizarea elementelor componente pentru diferite tipuri de ecosisteme, identificarea unor cauze și efecte ale degradării solului.
Elevii nu au stat numai în laborator, ci au fost în vizite de documentare, unde și-au dezvoltat capacitatea de observare în teren a componentelor mediului înconjurător: au identificat varietatea florei din Eden Project, un spațiu natural cu multiple valențe educaționale și recreative, dar și diversitatea ecosistemelor acvatice din Marine Aquarium Plymouth.
Grupul de români a fost cazat în familii, iar în opinia participanților, experiența EuroMobPM a fost una ”extraordinară”, care le-a schimbat în sens pozitiv gândirea, comportamentele față de mediu și față de cei din jur, le-a deschis noi orizonturi privind evoluția personală și profesională.