Drepturi limitate în UE. Brexit-ul are efecte neplăcute

Publicitate

Uniunea Europeană a propus ca britanicii care trăiesc în blocul european după Brexit să aibă doar dreptul de a rămâne în țara în care locuiesc în momentul în care Marea Britanie pleacă, a declarat ministrul Brexit David Davis într-o scrisoare, miercuri.

Drepturile viitoare ale resortisanților britanici care trăiesc în UE și resortisanții UE care trăiesc în Marea Britanie reprezintă una dintre problemele pe care blocul european le vrea rezolvate în prima etapă a negocierilor. Abia după se poate trece la discuții asupra viitoarei relații comerciale. Într-o scrisoare de actualizare a unei comisii de parlamentari din partea superioară a parlamentului britanic asupra negocierilor, Davis a declarat că UE oferă doar drepturi rezidențiale limitate britanicilor: “Oferta lor garantează doar dreptul de ședere în statul membru în care locuia un resortisant britanic în momentul ieșirii noastre din UE. Nu garantează titularului … niciun drept de mișcare continuă în cadrul UE, de exemplu pentru a lucra sau a studia într-un stat membru învecinat. Am întrebat dacă acest lucru este în concordanță cu principiul reciprocității și, de asemenea, cu dorința Comisiei de a proteja drepturile de care beneficiază în prezent legislația UE”, a declarant Davis.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE din Bruxelles, unde o echipă specială negociază cu Londra în numele celorlalte 27 de state, a declarat că negocierile privind divorțul ar trebui să înceapă cu abordarea incertitudinii cauzată de Brexit.

Conform purtătorului de cuvânt: “Aceasta include soluționarea financiară și incertitudinea care înconjoară drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie și cetățenii britanici din UE. Ar trebui să se convină asupra principiilor continuității, reciprocității și nediscriminării”, se arată în declarație, adăugându-se faptul că declanșarea clauzei de ieșire de către Marea Britanie “nu schimbă dreptul la liberă circulație și nici nu ar trebui să afecteze drepturile cetățenilor care au făcut alegeri de viață pe baza dreptului UE și a aderării la UE”.

După prima rundă de discuții de luna trecută, negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a declarat că a existat “o divergență fundamentală” între cele două părți, privind modul de protejare a drepturilor cetățenilor expatriați după Brexit. Marea Britanie a prezentat propuneri în iunie pentru a permite imigranților actuali din UE să mențină asistența medicală, drepturile la locul de muncă și alte beneficii mai generoase decât cele acordate migranților din alte părți. Se spune că cei care au trăit în Marea Britanie timp de cinci ani, printr-un punct de prescripție încă nespecificat, ar putea dobândi “statut de decontare” similar cu reședința permanentă. Celor care au sosit mai recent, li se va permite să rămână până când obțin acest statut.

Următoarea rundă de discuții cu Brexit urmează să aibă loc în ultima săptămână a lunii august.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele