Două dintre cele mai mari obiestive turistice din Dâmboviţa. “Stânca, cu înfățișare omenească, privește spre cercul de precesie al echinocțiilor”

Publicitate

Iubitorii de drumeții montane se pot orienta oricând către Sfinxul și Babele din Munții Bucegi. Traseul pe timp de iarnă este de nivel mediu, însă  necesită echipament adecvat pentru sezonul rece. La cele două monumente se poate ajunge și cu telecabina, pornind din zona Peștera-Padina. Babele și Sfinxul au fost considerate întodeauna monumente ale naturii și mereu au stârnit interesul turiștilor.

În primul rând pentru peisajele impresionante pe care acestea le ofer și în al doilea rând, datorită miturilor care s-au tot vehiculat în jurul lor. Sfinxul  este situat la 2.216 metri altitudine și potrivit unor surse neoficiale, acesta a fost fotografiat pentru prima dată în anul 1900. În 1936 acesta a primit denumirea pe care o poartă și astăzi, cea de Sfinxul. “Stânca, cu înfățișare omenească, privește spre cercul de precesie al echinocțiilor. La fel de interesant este că Sfinxul capătă conturul cel mai limpede la 21 noiembrie, când apune soarele. Unii cercetători au crezut că a fost sculptat de o mâna omenească și că ar reprezenta o supremă zeitate a unor triburi indoeuropene din vechime”, a spus despre acesta N. Densușianu. Tot ca o curiozitate, s-a constatat că Sfinxul din Bucegi are aceeași înălțime cu celebrul Sfinx de la Gizeh, din Egipt (și acesta având tot chip omenesc), semănând și cu o statuie a lui Zeus găsită în Italia. Acesta este una dintre multele alte destinații de care vizitatorii se pot bucura numai în județul Dâmbovița.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!