Cum ne protejăm pe timp de caniculă

Publicitate

Începând cu data de 2 august, ANM a emis o avertizare de cod galben de caniculă în mai multe județe din țară, inclusiv în județul Dâmbovița.

Temperaturile ridicate pot genera probleme de sănătate, mai ales copiilor,bătrânilor, persoanelor cu suferințe cardiovasculare, neuropsihice, endocrine și metabolice.

Pentru a diminua efectele negative ale caniculei, Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița recomandă următoarele:

-Evitarea, pe cat posibil, a expunerii prelungite la soare intre orele 11.00 – 18.00.
-Purtarea de pălării de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.
-Pe parcursul zilei se vor face dusuri caldute.
-Zilnic se vor consuma intre 2-4 litri de lichide (apa, apa plata, ceai de plante, sucuri de fructe), fara a astepta sa apara senzatia de sete.
-Nu se va consuma alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.
-Se vor evita bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice ( favorizeaza pierderea de apa din organism).
-Se vor consuma fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.
-Se vor evita activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit).
-Dacă în locuință există aer condiționat, se va regla aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
-Se va acorda o grijă deosebită persoanelor dependente (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu le solicita.
-In timpul deplasarilor prin oras este util sa intrati in spatii climatizate sau organizate ca puncte de prim-ajutor in caz de canicula.

Andreea Vintilă

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!