COVID-19. Ministerul Sănătății, despre purtarea măștilor de protecție. În cinci județe, aceasta a devenit obligație

Publicitate

Deși măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile, totuși, purtarea de măști textile poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului către ceilalți, dar ele nu oferă protecție purtătorului, precizează Ministerul  Sănătății.

Potrivit sursei citate, păstrarea distanței fizice și a igienei riguroase a mâinilor sunt principalele metode de prevenire a coronavirusului. Chiar dacă purtăm mască, trebuie să păstrăm o distanță de minimum 3 pași mari față de ceilalți.

Ne dezinfectăm/spălăm pe mâini înainte și după ce ne punem măștile și nu le atingem când le purtăm. După fiecare purtare măștile textile trebuie spălate: este suficientă o spălare la mașina de spălat  – a transmis Ministerul Sănătății.

Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) a revenit asupra recomandărilor anterioare făcute în contextul pandemiei și în prezent consideră că purtarea măștilor simple din textile ar putea încetini răspândirea coronavirusului.

Astfel de măști sunt utile în special în locurile unde distanța fizică este dificil de menținut: cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport aglomerate etc. Această recomandare poate fi folosită ca o măsură suplimentară de sănătate publică.

Totodată,  CDC subliniază că astfel de măști nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii și menține recomandarea conform căreia măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ferm purtarea măștilor chirurgicale sau a măștilor de protecție speciale în mediu spitalicesc.

Materialele din care sunt fabricate măștile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc. Instituțiile internaționale de sănătate publică își actualizează recomandările în funcție de evoluția pandemiei. Țări europene precum Cehia, Slovacia, Austria și Bulgaria au început recent să recomande sau să impună folosirea măștilor.

În România, sunt deja cinci județe unde masca, poate fi și textilă sau reutilizabilă – a devenit obligatorie în spațiile publice: Galați, Iași, Vaslui, Suceava și Maramureș.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!