COS Târgoviște, la un pas de salvare! După ani de agonie, din care 8 de insolvență, doi giganți vor preluarea unității metalurgice

Publicitate

Intrat în intențiile de preluare ale gigantului italian Beltrame, singurul pas care mai desparte unitatea metalurgică de acest lucru este o procedură judiciară asupra căreia instanța trebuia să se pronunțe astăzi și care vizează o contestație depusă de combinatul siderurgic de la Galați care și-a manifestat și el interesul pentru COS Târgovişte.

Un rezumat al situației de față de la COS a făcut astăzi primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, prezent vineri la expunerea planului de investiții care vizează COS al grupului Beltrame: ”Planul presupune un aport financiar de peste 400.000.000 euro, conturându-se astfel poate cea mai mare investiție din judeţul Dâmboviţa de după Revoluţia din decembrie 1989 și realizarea uneia dintre cele mai moderne capacități de producție a oțelului din Europa”, după cum a precizat primarul municipiului, Cristian Stan, prezent la întâlnirea cu reprezentanții concernului italian, cu foști salariați și lideri de sindicat.

Pentru a înțelege în ansamblu situația, trebuie precizat că și grupul ”Liberty”, care deține, printre altele, combinatul siderurgic de la Galați, și-a manifestat interesul pentru COS Târgovişte, în acest moment între cele două mari grupuri de companii metalurgice existând în derulare o procedură judiciară având ca obiect tocmai oferta de preluare a COS Târgovişte, procedură în cadrul căreia instanța ar trebui să se pronunțe chiar astăzi. Din păcate, până la ora transmiterii acestei știri, nu s-a afișat nimic în urma termenului de azi.

”Indiferent de rezultatul litigiului, am încredere că, după ani de agonie, din care 8 de insolvență, producția locală de oțel va renaște, iar o societate emblemă, nu numai a municipiului Târgoviște sau a județului Dâmbovița, ci și a României, va reașeza orașul nostru pe harta metalurgiei europene și va redeveni principalul pion al economiei locale, cu beneficii multiple, de la crearea locurilor de muncă, de ordinul miilor, atât directe, cât și indirecte, până la recâștigarea unui mare contribuabil la bugetul local.

Deși am fost sceptic și am evitat să fac aprecieri cu privire la viitorul COS Târgoviște până acum, după discuțiile pe care le-am avut cu ambii investitori, după ce i-am asigurat de spijinul administrației publice locale și le-am precizat foarte clar că zona respectivă a fost, este și va rămâne industrială, de data aceasta mă pot declara optimist și fac un apel la responsabilitate din partea tuturor celor implicați, indiferent că discutăm de investitori, creditori sau lichidator judiciar.

Interesul comunității locale este mult prea important și trebuie să primeze în fața oricăror interese individuale sau de grup”, a transmis primarul Cristian Stan.

Vă reamintim că și deputatul USR Daniel Blaga, de asemenea prezent la întâlnirea de vineri, de la Târgoviște, a transmis că, ”dacă Grupul Beltrame va avea câştig de cauză (n.n. în instanță, cu Liberty Galați), până pe data de 23 februarie a.c. va fi finalizată tranzacţia de preluare a societăţii din Târgovişte. Iar dacă totul merge bine, din aprilie, anul acesta, Beltrame vrea să demareze procesul de angajare a personalului. (…) Aşa cum mi-am dorit de la bun început, sper ca Beltrame Group să reuşească în demersurile sale şi COS Târgovişte să renască, mai cu seamă că vorbim despre o investiţie extrem de importantă nu doar pe plan judeţean, ci şi naţional şi chiar internaţional, având în vedere situaţia economică actuală”, a declarat parlamentarul USR.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!