Coronavirus. Urmează interdicții de circulație și ziua! Zeci de dâmbovițeni au ignorat prevederile Ordonanței Militare Nr. 2 în noaptea de luni spre marți

Publicitate

Ionuț Parghel

Mai multe mașini de Poliție au patrulat luni seară pe străzile municipiului Târgoviște cu girofarurile aprinse și polițiștii din interior au repetat continuu mesajul “Respectați toate recomandările autoritățile. Stați în casă! Ieșiți din locuință numai pentru a merge la serviciu sau urgențe! Suntem aici pentru sănătatea dumneavoastră. Stați în casă!”.

Polițiștii și jandarmii au acționat imediat după ora 22.00, când a intrat în vigoare Ordonanța Militară numărul 2 din 21 martie 2020, care se referă la limitarea circulației cetățenilor pe străzi, în intervalul orar 22.00. – 06.00.

Mai mult de atât, astăzi, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat extinderea restricțiilor de circulație și ziua, în intervalul 06.00 – 22.00. Cum ăn decursul zilei de astăzi va fi emisă o ordonanță militară, aceste reguli vor intra în vigoare începând de mâine.

În prima noapte în care au fost valabile restricțiile de circulație, zeci de dâmbovițeni au fost găsiți pe străzi, care nu au respectat prevederile ordonanței. Potrivit unei informări IPJ Dâmbovița, cum oamenii nu au respectat regulile impuse, polițiștii au aplicat numeroase sancțiuni în aces sens.

“La data de 23 martie a.c., începând cu ora 22.00, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, alături de celelalte structuri cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice, au acționat pe raza întregului județ, pentru verificarea respectării prevederilor Ordonanței Militare nr. 2/2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19. Astfel, au fost aplicate 47 de sancțiuni pentru încălcarea art. 5 din Ordonanța Militară nr. 2/2020, în valoare de 37 500 de lei”.

Articolele Ordonanței Militare  numărul 2  cu privire la circulație prevede următoarele:

Art. 3. –

(1) Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane.
(2) Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

Art. 4. –

În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 5. –

  • În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.
    (2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
    (3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
    (4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
    (5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Sursă foto: realitateadedambovita.net

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!