Cine este de vină pentru problema ouălor contaminate cu insecticid?

Publicitate

Oficialii belgieni au așteptat o lună pentru informații de la omologii lor olandezi, după ce au descoperit urme de insecticid în ouă – a declarant, miercuri, ministrul agriculturii din Belgia. Acesta a adăugat faptul că Olanda a știut despre contaminare din noiembrie anul trecut.

Contaminarea cu insecticidul Fipronil a determinat comercianții cu amănuntul din mai multe țări europene să retragă milioane de ouă de pe rafturile supermarketurilor, deoarece sunt speriați de consecințele unui potențial scandal cu impact nimicitor. Autoritatea de reglementare a siguranței alimentelor din Belgia a formulat critici atât în ​​țară cât și în străinătate, după ce a afirmat că a fost informată despre primul caz de contaminare cu Fipronil în Belgia la începutul lunii iunie, dar a anunțat doar Comisia Europeană la sfârșitul lunii iulie. Autoritățile olandeze și belgiene au descoperit sursa insecticidului la un furnizor de produse de curățat din Olanda, însă ministrul Agriculturii, Denis Ducarme, a acuzat olandezii că nu au accelerat investigațiile. Olanda a furnizat Belgiei informații despre investigația sa în iulie, la o lună după ce Belgia a solicitat-o.

“O lună! O lună, fără a primi informații de la agenția olandeză “, a declarat Ducarme într-o audiere parlamentară de la Bruxelles. “Dacă o țară precum Olanda, unul dintre cei mai mari exportatori de ouă din lume, nu schimbă informații, aceasta este o problemă reală”, a adăugat el.

Ducarme a afirmat că un document intern de la autoritatea de reglementare olandeză a arătat că olandezii știau despre Fipronilul din ouă încă din noiembrie 2016. Ministerul Economiei din Olanda a adresat întrebări autorității alimentare a țării. Telefoanele și e-mailurile către Autoritatea Alimentară au rămas fără răspuns.

“Milioane de găini ar putea fi sacrificate în Olanda după ce au fost găsite urme de Fipronil în ouă”, a precizat un grup agricol olandez. Fipronil este un insecticid popular pentru tratarea animalelor de companie pentru purici și căpușe, dar este interzis a fi utilizat în lanțul alimentar, deoarece poate provoca leziuni ale organelor interne la om dacă este ingerat în cantități mari. Ministrul german al agriculturii a declarant, marți, că milioanele de ouă contaminate cu insecticidul potențial dăunător a fost un “act criminal”.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele