Centrul de Recuperare de la Târgoviște, unic în România, un proiect ambițios dedicat militarilor care se întorc din teatrele de război + FOTO

Publicitate

Luptă în teatrele de operațiuni pentru România, mulți se întorc răniți și mutilați, dar și marcați de ceea ce văd și trăiesc acolo… Cu toate astea, nu au un centru de recuperare nicăieri în țară. Militarii și veteranii au mutat acum lupta în România, pe ”frontul” de acasă, animați de uriașa dorință de a avea un astfel de centru, în care recuperarea fizică și psihică să devină o realitate.

Iar speranța a venit de la Târgoviște, unde va fi deschis unicul Centru de Recuperare, Refacere și Reabilitare, un proiect ambițios al Asociației Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi (AMVVD) „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, pentru care însă este nevoie de multă implicare la toate nivelele.

Asociația a lansat pentru sâmbătă și duminică, 21 și 22 aprilie, o campanie de ecologizare și reparare a gardului la viitorul Centru de Recuperare ce va fi construit și amenajat pe locul fostului spital de la Mănăstirea Dealu.

Intitulată ”Împreună vom reuși”, campania a fost organizată alături de Primăria Aninoasa și a cuprins, pe lângă repararea gardului, toaletarea arborilor și plantarea gardului viu.

Au răspuns apelului aproximativ o sută de voluntari, printre care studenți ai Universității Valahia din Târgoviște, primarul comunei Aninoasa, Constantin Maricescu, viceprimarul aceleiași comune, Vasile Holban, membri voluntari ai Asociației din Târgoviște, militari răniți grav în Afganistan, copiii voluntarilor și membrii Sucursalelor din Bacău, Argeș, Câmpulung.

Sosit la acțiune în căruciorul cu rotile, plutonierul major Ionuț Butoi, a încurajat camarazii și voluntarii cu starea de spirit și dorința incredibilă de a… merge mai departe, chiar dacă meseria i-a adus o imobilizare pe viață: ”Am venit să îi susțin moral, pentru că fizic nu pot. Un astfel de centru ar însemna foarte mult pentru noi, având în vedere ca la ora actuală nu există unul. Ar insemna foarte mult, pentru că orice militar are nevoie de refacere cand se întoarce din misiune”.

Marius Apostol, președintele Asociației Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi, a precizat: ”Încă din anul 2014, Asociația și-a asumat înființarea și în România a unui centru de recuperare și refacere pentru militarii răniți în teatrele de operații și pentru veteranii din teatrele de operații. La ora actuală, Asociația, în urma unui contract de comodat încheiat cu Primăria Târgoviște pe o perioadă 74 de ani, a ajuns să preia acest centru de la Mănăstirea Dealu pentru a se crea acest Centru de recuperare”.

Cu toate că România are peste 200 de militari răniți și peste 30.000 de veterani, foști luptători în teatrele de operațiuni, nu există niciun centru de recuperare, în special unul în care refacerea fizică și mai ales psihică să se poată realiza alături de familiile și de copiii acestor eroi.

”O să vedeți aici veterani din Bacău, Argeș, Câmpulung, din toată țara, care s-au mobilizat să amenajăm gardul, să toaletăm pomii și să plantăm alții. Voluntarii sunt și studenți, colegii veterani, este meritul dlui Aldea Gheorghiță, președintele de sucursală”, a completat Marius Apostol.

Piatra de încercare a Asociației, înhămată la un proiect uriaș, greu de descris în cuvinte, de importanță vitală pentru militari și veterani, o reprezintă construcția Pavilionului A al viitorului Centru. Acesta are, potrivit președintelui AMVVD, 5000 de mp, peste 70 cabinete medicale și 74 locuri de cazare pentru veterani.

Lucrările sunt realizate aproximativ 60%, iar Asociația are și o dorință măreață pentru acest an al Centenarului: inaugurarea acestui Pavilion A în data de 11 noiembrie, Ziua Veteranilor.

”Este un volum foarte mare de muncă, sunt costuri foarte mari, cred că trebuie ca oamenii de afaceri, clasa politică, societatea civilă să înțeleagă că avem nevoie de dumnealor. Fără dumnealor, nu va exista un astfel de centru. Au răspuns imediat proiectului nostru Primăria Aninoasa, Primăria Târgoviște, Ministerul Apărării Naționale. Suntem în discuții cu anumite firme și cam atât, din păcate. Nu putem spune că avem un răspuns din partea Guvernului, deși noi avem nevoie să ne sprijine în acest demers. Să sperăm că dna premier ne va sprijini și ne va primi să-i prezentăm acest proiect. Am avut o discuție cu dna ministru Rovana Plumb cu privire la acest proiect, vorbim însă despre Pavilionul nr. 2. La ora actuală nu se pot accesa fonduri europene sau alte fonduri pentru Pavilionul A, pentru că timpul este foarte scurt. Speram ca prin aceste donații să avem banii necesari la sfârșitul lunii noiembrie să facem plățile privind Pavilionul A. Avem o colaboare cu o firmă de proiectare și arhitecți, tot voluntari, în mare parte știm ce trebuie sa facem și cum să facem. Este însă prea devreme să estimăm valoarea totală, pentru Pavilionul A, din ce ne-au spus proiectanții, ar fi vorba despre 2 milioane euro. Cred că mai degrabă, este valabil inclusiv pentru noi, ar fi mai puține vorbe și mai multe fapte, ca să avem realizările finale pe data de 11 noiembrie”. 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!