Cele mai multe accidente nu sunt accidente. România, ţara şoferilor nepăsători

Publicitate

Se naşte întrebarea: De ce în mileniul trei se produc atât de multe accidente? Probabil cel mai bun răspuns ar fi că cei mai mulţi şoferi de acum sunt extrem de iresponsabili, iar la asta se adaugă şi faptul că maşinile sunt mult mai rapide. Dă-i unui şofer iresponsabil o maşină care „poate” şi îl vei găsi, destul de probabil, într-un cap de pod sau un copac.

Da, cei mai mulţi nu au ce căuta pe şosele, iar, ca o părere personală, la anumite încălcări ale regulilor de circulaţie ar trebui să se anuleze permisul fără posibilitatea ca vreodată să mai aibă dreptul de a conduce. Cei care vorbesc la telefon, care scriu pe facebook sau fac live în timp ce conducă nu au ce căuta în trafic. Ei trebuie să fie cel mult pietoni, deşi, la iresponsabilitatea şi nepăsarea lor, s-ar putea să reprezinte un pericol şi aşa, pentru ei, dar şi pentru ceilalţi.

E vorba de educaţie rutieră? De prostie? De iresponsabilitate? De nebunie?

E greu de ales un răspuns. Mai degrabă ar fi vorba de toate la un loc, ca o ciorbă cu multe legume. Toate puse acolo dau gust, în cazul ăsta unul amar. Cu asta rămânem după toate aceste nenorociri care se întâmplă, cu un gust amar, cu revoltă, cu gândul că poate nimic din toate astea nu s-ar întâmpla dacă participanţii la trafic ar fi mai responsabili şi mai păsători faţă de ei şi de cei din jur.

Nu trebuie să iei şi alte vieţi

Mulţi şoferi au încercat să schimbe legitile fizicii, toţi au eşuat, unii chiar au plătit cu viaţa pentru asta. Rareori se păstrează distanţa faţă de maşina din faţă, se fac depăşiri pe linie continuă şi în momente în care nu există nicio şansă de a reveni pe bandă, şi se intră în curbă cu peste 100 la oră. E sinucidere curată! E alegerea lor, însă, din păcate, în unele cazuri iau şi alte vieţi cu ei.

Cele mai multe accidente nu sunt accidente

Probabil vă întrebaţi cum vine asta! E simplu. Hai să vedem însă ce este accidentul: întâmplare neprevăzută care poate provoca o avarie, eveniment imprevizibil, fapt întâmplător care aduce nenorocire etc. Nu poate fi o întâmplare că ai lovit primul copac de după curbă la viteza de 120 la oră. Nu, este foarte probabil să se întâmple asta, o maşină este greu de controlat la acea viteză dacă nu eşti în linie dreaptă, fără niciun fel de obstacol, iar în curbă devine deja imposibil. Chiar şi în linie dreaptă, orice obstacol care îţi va apărea în faţă poate fi fatal. Analizând o animaţie 3D, o reeditare a accidentului din Ungaria, unde şi-au pierdut viaţa 9 români, ai impresia că şoferul a vrut să se sinucidă. Aflat în depăşire şi cu basculanta în faţă, a continuat live-ul pe facebook, îndreptându-se fulger către aceasta. Sunt secunde bune în care el nu s-a uitat la drum deloc. Chiar dacă nu ar fi venit nimeni din faţă, şansele să nu se producă un accident ar fi fost minime. Un şofer care nu este atent la drum este un şofer periculos!!!

Nu drumurile conduc, şoferii o fac!

Sunt mulţi cei care spun că devină sunt drumurile, prea înguste, prea denivelate, prea fără parapeţi etc NU DRUMURILE CONDUC! Şoferii o fac, volanul se află în mâna lor. Ei trebuie să se adapteze la condiţiile de drum. Dacă şoseaua nu permite să rulezi cu 100 la oră, nu o face! Mergi prutend şi ajungi teafăr acasă. Dar nici măcar asta nu e problema, ajungem din nou la adevărata problema: nepăsarea şi iresponsabilitatea şoferilor. Nu aţi văzut şoferi care merg haotic pe autostradă, care fac slalom printre maşini şi care taie brusc calea TIR-urilor, de parcă şi-ar dori cu tot dinadinsul să producă un accident? Sunt sigur că i-aţi întâlnit, sunt peste tot.

Poliţiştii sunt pe drum pentru tine!

Înjurăm poliţiştii rutieri, îi acuzăm că stau la pândă, dar uităm de ce sunt ei acolo în stradă, pe frig, pe ger, pe ploaie sau pe caniculă. Sunt acolo pentru siguranţa participanţilor la trafic, pentru pedepsirea abaterilor. Nu e vina lor că şoferii nu respectă regulile de circulaţie, unele chiar elementare. Nu vor neaparat să fie acolo în stradă, dar ăsta este job-ul lor, sunt responsabili, trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile. Tu, ca şofer, de ce nu eşti responsabil? Eşti supărat că ţi-au dat amendă după ce te-au prins cu radarul, că au stat la pândă şi te-au luat prin surprindere? Gândeşte-te mai bine, viaţa ta este în joc, nu a lor. Cei mai mulţi şoferi încetinesc când văd maşina de poliţie, iar după ce trec de „pericol de amendă” apasă pedala până la fund. Practic, reducem viteza pentru poliţişti, nu pentru propria noastră viaţă. După mulţi ani în care s-au tot iniţiat campanii de conştientizare, şoferii încă îi văd pe oamenii ca bască ca pe nişte inamici. Nu, voi, cei care alegeţi să nu ţineţi cont de nimic pe şosele, sunteţi proprii voştri inamici.

Viaţa are prioritate!

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!