Echipa naționala U19 a României s-a reunit, sâmbătă după-amiază, pentru “dubla” amicală cu Macedonia, programată pe 31 august, și respectiv 2 septembrie. În cadrul lotului convocat de selecționerul Adrian Boiangiu se regăsesc doi portari dâmbovițeni: Andrei Vlad și Marian Aioani.
Primul este portar la FCSB București, iar al doilea la Chindia Târgoviște. În ceea ce-l privește pe Aioani, acesta a fost folosit de Nicu Croitoru în disputa cu Foresta Suceava, câștigată de Chindia cu 6-0. Tânărul goal-keeper a fost trimis pe teren în actul secund, în locul mult mai experimentatului Iustin Popescu, achiziționat în această vară de la Dinamo București. Lotul României cuprinde următorii jucători pentru “dubla” amicală cu Macedonia: Andrei Vlad (FCSB București), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Alexandru Costache (Concordia Chiajna) – portari, Denis Hăruț, Cristian Podină (ambii ACS Poli Timișoara), Cristian Băluță, Robert Neciu (ambii Viitorul Constanța), Constantin Dima (Sepsi Sfântu Gheorghe), Andrei Trușescu (AS Roma), Ricardo Grigore (Dinamo București) – fundași, Radu Boboc, Mihai Ene (ambii Viitorul Constanța), Vlad Dragomir (Arsenal), Rareș Lazăr (CS Mioveni), Liviu Gheorghe, Florin Vasile (ambii in Vasile i (eș), anța), ) – fundașrtari,ian Aioani (Chindia Târgoviște), onat în această vară de la Dinamo București. Dinamo), Radu Bârzan (FC Argeș), Claudiu Micovschi (FC Genoa), George Merloi (Rennes), Andrei Cordea (Novara Calcio) – mijlocași, Robert Moldoveanu (Dinamo), George Ganea (AS Roma) și Andrei Sîntean (Slavia Praga).
În condițiile în care în țară, în special în județele din vest, rujeola face ravagii, încă din septembrie anul trecut fiind declarată epidemia, Ministerele Sănătății și al Afacerilor Interne au trecut la măsuri pentru limitarea efectelor.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a susținut o conferință de presă comună cu ministrul MAI, Carmen Dan, dându-se totuși asigurări că acțiunea, deși se va desfășura într-un ritm accelerat, nu vizează “vaccinarea cu forța”.
Sunt mobilizate direcțiile de sănătate publică și medicii de familie. Ministerul Sănătății mizează însă în special pe implicarea părinților, iar dacă un părinte refuză vaccinarea copilului, va trebui să facă lucrul acesta în scris, la medicul de familie de care aparține. Totodată, ministrul MAI a cerut ca în localitățile unde nu există medici de familie primăriile să organizeze centre de vaccinare.
Pentru identificarea copiilor nevaccinați vor exista, în fiecare județ, echipe formate din prefect, reprezentant al direcției de sănătate publică și reprezentant al consiliului județean. Zonele vulnerabile ar urma să fie identificate într-o săptămână.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a dat asigurări că toate vaccinurile achiziționate de Ministerul Sănătății sunt sigure.
Potrivit Centrului Național de Control și Supraveghere a bililor transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, până la data de 14.07.2017, este 8017. Au fost înregistrate 31 de decese, astfel: 8 în jud. Timiș, 6 în jud. Arad, 6 în jud. Dolj, 3 în jud. Caraș Severin, 1 în jud. Bihor, 1 în jud. Cluj, 1 în jud. Călărași, 1 în jud. Satu Mare, 1 în jud. Vaslui, 1 in jud. Galați, 1 în jud. Mures și 1 în București. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de județe.