Cadastrarea sau ”bătălia” pentru resurse. Câte primării dâmbovițene nu au niciun contract pentru cadastrare

Publicitate

Întâlnire constructivă la sediul Consiliului Județean Dâmbovița între reprezentanții administrației locale și județene și conducerile Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), reprezentată de Cornel Brezuică, președinte – director general, și a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), reprezentată de Radu Codruț Ștefănescu, președinte.

Principalele subiecte supuse atenției au vizat: activitatea și programele desfășurate de Administrația Fondului pentru Mediu, legislația în domeniu, dar și procedura de cadastrare și Programul Național de Cadastru și Carte Funciară.

Legat de problema cadastrării, în atenția organelor centrale au fost aduse și problematici specifice, existente la nivelul primăriilor din județ, cum ar fi:  sistemul de decontări, aspecte legislative privind procedura înscrierii definitive a proprietății, eliberarea cărților funciare, procedura succesorală, îndreptarea erorilor materiale pentru realizarea cadastrării, înregistrarea sistematică a proprietății, procedura obținerii cărților funciare definitive, revizuirea modalităților de cofinanțare.

În anul 2018, 50 de localități din județ și-au exprimat dorința de a face parte din program. De asemenea, președintele ANCPI le-a recomandat primarilor dâmbovițeni să demareze contractele cât mai repede posibil și le-a solicitat propuneri în eventualitatea întreprinderii unor modificări legislative, care să reglementeze dificultățile sesizate la nivelul procedurii de cadastrare.

Potrivit senatorului Adrian Țuțuianu, la inițiativa căruia a avut loc întâlnirea, în județ 15 localităţi selectate prin POR şi alte 5 localităţi au finalizat sau sunt în curs de finalizare a programului de cadastru. ”35 de localităţi nu au niciun contract de finanţare încheiat şi i-am rugat pe primari să rezolve acest aspect în cel mai scurt timp. Foarte multe dintre aceste localităţi nu au găsit operatori economici dispuşi să lucreze cu preţul solicitat până în prezent de Agenţia Naţională de Cadastru (…) Le-am spus domnilor primari că este obligatoriu să cadastrăm localităţile; astfel lămurim şi situaţia proprietăţilor, dar şi problema taxelor şi a impozitelor. Acolo unde s-a făcut cadastrul, volumul taxelor şi impozitelor s-a dublat, dacă nu chiar mai mult (…); este o bătălie pentru resurse, ca urmare cine se grăbeşte şi munceşte va avea şi resursele necesare. I-am rugat pe toţi primarii ca, în sesiunea actuală, deschisă de cei de la cadastru, să încheie contracte de finanţare şi să grăbească operatorii economici cu care au încheiat contracte ca aceștia să procedeze cât mai rapid la efectuarea lucrărilor necesare”, a declarat senatorul Adrian Țuțuianu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!