Astronautica 50, fără fondatorul său. Adio, domnule profesor Ioan N. Radu!

Publicitate

Profesorul Ioan N. Radu (n. 15 septembrie 1935, Târgoviște), maestru emerit al sportului în rachetomodelism, scriitor și jurnalist, a trecut la cele veșnice. Profesorul Ioan N. Radu și-a dedicat viața catedrei și generațiilor de elevi, dar și unei pasiuni arzătoare pentru aeromodelistm și rachetomodelism.

Potrivit Wikipedia, a fost atras de aeromodelism încă din 1949, iar de rachetomodelism din 1957, în 1972 a câștigat titlul de campion european la rachetomodelism în Cehoslovacia și de campion la prima ediție a campionatului mondial de rachetomodelism, organizată în Iugoslavia, performanțe în urma cărora a primit titlul de maestru emerit al sportului.
A deținut 5 recorduri mondiale și 16 recorduri naționale. A inclus rachetomodelismul românesc ca ramură de specialitate a Federației Române de Modelism. Este considerat de către Comisia Internațională de Aeromodelism (CIAM) din cadrul Federației Aeronautice Internaționale ca fiind unul dintre cei mai activi promotori ai acestei discipline sportive la nivel mondial. A participat la competiții și alte evenimente de profil organizate de CIAM în Federația Rusă, Kazahstan, Elveția, mai spune aceeași sursă.
A fost fondator și coordonator al revistei Astronautica din Târgoviște și autor a numeroase volume dedicate astronauticii. Președintele Societății Astronomice Române de Meteori, Valentin Grigore, a scris pe pagina sa de socializare: ”Fondator și coordonator al revistei Astronautica din Târgoviște. La momentul apariţiei, a fost considerată a doua în lume la profilul modelelor spaţiale. Apărută în 1968, această publicaţie este activă şi în prezent, fiind singura revistă cu acest profil din România. Președinte al Societății Astronautica Târgoviște. (…) Anul viitor plănuiam să sărbătorim Astronautica 50 în cadrul Festivalului Internațional de Astronomie ASTRO FEST 2018”.
Rămas bun, domnule profesor Ioan N. Radu!

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!