Așteptarea a luat sfârșit! A început livrarea noilor doze de vaccin hexavalent

Publicitate

În România, vaccinurile pentru copii sunt prinse într-o ”tocătoare” de nervi: pe de o parte, periodic, acestea lipsesc cu desăvârșire, pe de altă parte, specialiștii încearcă pe toate căile să convingă părinții de importanța covârșitoare a vaccinărilor.

După o pauză destul de lungă, în sfârșit și chiar înainte de termenul stabilit în contractul de achiziție, (respectiv lunile iulie și octombrie 2017), Ministerul Sănătății a început din nou livrarea noilor doze de vaccin hexavalent în țară. Din data de 5 iulie 2017, peste 245 de mii (mai exact 245.498) de doze de hexavalent au plecat spre cabinetele medicilor de familie și la direcțiile județene de sănătate, așa cum anunță chiar Ministerul.
Cantitatea acoperă necesarul de hexavalent pentru următoarele aproximativ 5 luni, iar dozele vor ajunge în toate județele României conform calendarului programat. Bolile împotriva cărora oferă protecție vaccinul hexavalent sunt: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, boli determinate de Haemophilus Influenzae, Hepatita B și se face la două, patru și la 11 luni ale copilului.
Și ca să nu calce pe urmele păguboase ale fostului staff technocrat al Ministerului, de data asta Ministerul Sănătății a demarat toate procedurile de achiziție a vaccinului hexavalent pentru următorii patru anii (2018-2022), măsură care va preveni eventualele discontinuități de aprovizionare cu acest tip de vaccin. Ca să acopere criza, Ministerul Sănătăţii a cumpărat în luna aprilie doze de vaccin hexavalent cu aproape 90 de milioane de lei şi vaccin hepatitic B pediatric, cu circa 150.000 de lei, ambele contracte fiind atribuite fără licitaţie. De asemenea, în februarie, Ministerul cumpăra vaccinul tetravalent cu peste 10 milioane de lei, tot fără licitaţie.
Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!