Asigurare mai scumpă pentru mașinile cu volan pe dreapta

Publicitate

Ştefan Khalil
Asiguratorii vor să elimine mașinile cu volan pe dreapta sau, cel puțin, să reducă numărul acestora, din cauza multelor accidente care s-au produs în ultimul timp. Tot mai multe astfel de mașini sunt înmatriculate la noi în țară și tot mai multe produc accidente pe străzi.

Asigurătorii au cerut interzicerea vehiculelor cu volan pe dreapta și creștere drastică de asigurare. Nu de mut, un șofer din Buzău, care conducea o mașină cu volan pe dreapta a produs un accident atât de grav încât doi oameni au murit arși de vii, iar numărul accidentelor a continuat să crească.
Emil Gătej, exper în psihologia transporturilor a vorbit pentru Observator despre masinilie cu volan pe dreapta și cât de periculoase pot fi acestea în traficul din România. “Am cumpărat această maşină din Marea Britanie cu preţul de 800 de euro, la noi în ţară ar fi costat estimativ undeva la 3500-4000 de euro. E ca şi cum de mâine spunem că mergem cu spatele şi totul este în regulă. Nu, e un risc. O maşină cu volan pe dreapta reprezintă un risc crescut şi atunci ar trebui o primă uşor crescută. Ar trebui să fie mai scumpă.”
Asigurătorii au încercat să convingă Registrul Auto Român să interzică înmatricularea mașinilor cu volan pe dreapta, dar se poate interpreta că fiind discrimatoriu, adică ilegal. Nu se știe exact care este numărul mașinilor cu volan pe dreapta acum în trafic, pentru că foarte multe dintre autovehicule sunt înmatriculate în Marea Britanie și Bulgaria. Anul trecut au fost asigurate la RAR 25.000 de mașini, iar anul acesta 6.000.
Șoferii cu mașinile cu volan pe dreapta se împotrivesc, dar o variantă ar fi că autovehiculele, cărora li s-a mutat la service volanul din stânga, în dreapta, să nu suporte costurile mari. Totuși, chiar și această operațiune este destul de scumpă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!