Alt capitol la care România ocupă ultimul loc în UE: munca de acasă

Publicitate

Încă un capitol la care România, din păcate, se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană: munca de acasă. Potrivit unei statistici Eurostat, publicată cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii, anul trecut, România avea cel mai scăzut procent de angajaţi din Uniunea Europeană (UE) cu vârsta cuprinsă între 15 şi 74 de ani, care în mod obişnuit lucrează de acasă.

Asta în timp ce 2,8% dintre angajaţii din Uniunea Europeană, cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani, lucrau mod obişnuit de acasă, cel mai ridicat procent fiind în Luxemburg (10%) iar cel mai scăzut în România (0,3%), Letonia (0,5%), Croaţia (0,8%), Cipru (0,6%) şi Lituania (0,9%).

Merită menționat totuși că în urmă cu 5 ani, modalitatea de lucru în sistem remote era o noutate absolute pe piața muncii din România.

Munca în sistem remote este întâlnită în special în companiile a căror activitate se poate desfăşura într-un alt spaţiu decât cel de la birou, fără a afecta realizarea responsabilităţilor din fişa de post şi fără a influenţa calitatea rezultatelor. Astfel, în această categorie intră domeniile IT, contabilitate, Call-Center, telemarketing sau chiar Human Resources.

Principalul și cel mai important avantaj al muncii ”de acasă” îl reprezintă economiile considerabile pe care le fac companiile cu cheltuielile generate de spaţiul oferit birourilor, utilităţi, transportul angajaţilor, masa de prânz.

Este important de reţinut că, deşi lucrează de acasă, companiile trebuie să ofere angajatului toate instrumentele necesare desfăşurării activităţii – laptop, telefon, maşină, dacă este cazul etc. În plus, angajatorul trebuie să se asigure că salariatul are toate condiţiile de lucru conform fişei de post, fiind responsabil de acest aspect.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!