500 de euro pentru fiecare nou-născut. Când ar putea intra în vigoare prevederile articolului 356 din Legea Educaţiei

Publicitate

În ultimii cinci ani de zile, nou-născuții ar fi trebuit să primească 500 de euro, bani alocați la bugetul statului în scop educațional, potrivit Articolului 356, din Legea educației naționale: 1/2011, cu modificări ulterioare. Această lege trebuia să între în vigoare în 2013, însa aplicarea a fost prorogatặ succesiv.

Mai întâi, Legea a fost amânată în anul 2015 și după aceea în 2017. Guvernul a promis ulterior, că legea va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie, 2019, dar asta insemnand să nu mai fie amânată pentru a 3-a oară, potrivit bugetul.ro.

Deputatul PNL Gavrilă Ghilea i-a adresat o întrebare în această săptămână ministrului Muncii și Justiției Sociale Lia Olguța Vasilescu și a spus în discursul său că toţi nou-născuții din România din ultimii 5 ani nu și-au primit drepturile.

“Stimată Doamnă ministru,

Conform articolului 356 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, statul se obligă să sprijine dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii, prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.

Cu toate acestea, începând cu anul 2013, când trebuia să intre în vigoare, aplicarea actului normativ a fost prorogată succesiv, prejudiciindu-se astfel interesele sutelor de mii de copii născuţi în ultimii cinci ani.

Din aceste considerente, întrucât dreptul la educaţie este garantat prin Constituţie, vă rog să precizaţi, Doamnă ministru, ce demersuri veţi intreprinde pentru alocarea în acest an, de la bugetul de stat, a sumelor necesare aplicării prevederilor articolului 356 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011?”.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!