15 localități din județul Dâmbovița, afectate de pesta porcină africană de la începutul anului și până acum. Au fost confirmate 28 de focare

Publicitate

Pesta porcină africană este tot mai prezentă în județul Dâmbovița! Virusul PPA a fost confirmat de la începutul anului și până acum în 15 localități dâmbovițene.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Instituția Prefectului Dâmbovița focare de pestă porcină au fost confirmate în următoarele unități administrativ-teritoriale: Brezoaele, Găești, Dragodana, Brănești, Perșinari, Bucșani, Ciocănești, Moroeni, Bilciurești, Șelaru, Petrești, Tărtășești, Poiana, Râu Alb și Vulcana Pandele.

La nivelul județului Dâmbovița au fost confirmate în primele opt lunii ale anului 28 de focare de pestă porcină africană la porcul domestic, 22 dintre acestea fiind active la acest moment, 6 focare fiind stinse în perioada 1 aprilie – 17 august 2021.

La momentul confirmării unui focar de PPA, se aprobă planul de măsuri pentru combaterea acestuia atât în zona de protecție cât și în zona de supraveghere, zone stabilite de către Direcția Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor Dâmbovița. Decizia de stingere a focarului se aprobă după aplicarea în totalitate a măsurilor dispuse într-un termen de minim 30 de zile de la confirmare, conform Regulamentului UE 2020/687/2019/CE.

“Solicităm, și de această dată, sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat, în baza HG 1214/2009.

Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social”, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului Județului Dâmbovița.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!