Consiliile de administrație ale școlilor decid cum se reiau cursurile. Critici și îngrijorări din partea elevilor și a sindicaliștilor

Publicitate

Autoritățile au decis ieri cum vor reîncepe cursurile elevilor de luni, 8 noiembrie.

Consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar sunt cele care emit decizia privind modalitatea de reluare a cursurilor, cu informarea inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB, așa cum prevede mult așteptatul ordin comun al miniştrilor interimari ai Educaţiei şi Sănătăţii.

Practic, ordinul prevede că începând cu data de 8 noiembrie 2021 reluarea cursurilor cu prezenţa fizică se realizează pentru toate unităţile de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60% din personal este vaccinat.

“În situaţia în care, dincolo de rata de vaccinare, există probleme la nivel de resursă umană – număr semnificativ de profesori carantinaţi sau infectaţi sau există probleme de infrastructură – va exista în continuare posibilitatea ca la nivelul şcolii să se formuleze o cerere conform articolului 3.2 din Ordinul de ministru 5338, care va fi modificat astăzi, pentru ca şcoala să rămână în online, chiar dacă are o rată de vaccinare de peste 60%. Rată de vaccinare de peste 60%, conform raportărilor de la finalul săptămânii trecute, exista în 54% din şcolile şi grădiniţele României – învăţământ de stat şi învăţământ privat”, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, la un caz de infectare cu SARS-CoV-2 apărut într-o clasă cursurile cu prezenţă fizică se vor suspenda, iar dacă mai mult de jumătate dintre clasele dintr-o unitate de învăţământ au cazuri de elevi bolnavi de COVID-19, cursurile vor trece în online.

Ministrul Educației susține că la nivelul sistemului de învăţământ, incluzând şi cel universitar, peste 70% din personal este vaccinat anti-COVID.

Printre cei care critică decziile se află cele mai importante sindicate din educație, dar și Consiliul Naţional al Elevilor care atrage atenţia asupra faptului că măsura de stabilire a unui prag vaccinal e necesară, dar nu suficientă, iar decizia privind deschiderea unei şcoli cu prezenţă fizică ar trebui să depindă de mai mulţi parametri, precum incidenţa de la nivel local, infrastructura sanitară, capacitatea de testare şi de menţinere a distanţării fizice.

Totodată, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” solicită Guvernului să reevalueze decizia de a deschide unitățile de învățământ ținând cont doar de numărul salariaților vaccinați. Această decizie poate ar putea transforma grădinițele, școlile și liceele în adevărate focare de infecție, susțin sindicaliștii, mai ales că școala reîncepe, dar încă nu se știe cum va avea loc testarea mult comentată de oficiali.

”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET  consideră că deciziile luate în ultima perioadă vor duce la o prăpastie între vaccinați și nevaccinați și între părinți, elevi, pe de o parte,  și angajații din  învățământ, pe de altă parte. În plus, mai mult ca sigur vor începe presiuni asupra unităților de învățământ unde rata de vaccinare este sub 60%, lucru de neacceptat, cu atât mai mult cu cât, la nivel de societate, rata de vaccinare este sub 35%.

În calitate de reprezentanți ai salariaților din sistemul educațional, considerăm că, în acest moment decizia privind modul de reluare a cursurilor școlare începând din data de 08.11.2021, trebuie descentralizată la nivelul fiecărei unități de învățământ, în funcție de situația epidemiologică de la nivelul localității”, se arată într-un comunicat al celor două organizații sindicale.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!