Venirea pe lume a unui copil este cel mai fericit moment din viața unei mame, dar, în același timp, este și o perioadă de stres, plină de emoții puternice, mai ales dacă ești la prima naștere. Multe femei se confruntă cu temeri legate de siguranța bebelușului, de sănătatea și dezvoltarea acestuia, precum și de stările emoționale, dificil de controlat, care pot apărea, cum ar fi, de exemplu, depresia post-natală.
Bineînțeles că nu există o rețetă minune pentru a te simți cu adevărat pregătită pentru clipa întâlnirii cu nou-născutul, dar poți face anumite lucruri care îți vor ușura viața și îți vor acorda mai mult control asupra situației.
Iată ce poți face, până la venirea pe lume a bebelușului tău, pentru a te simți mai liniștită:
- Citește cărți de parenting
Nimeni nu se naște învățat, de aceea, cărțile sunt o resursă prețioasă de informații pentru mămicile fără experiență, precum și pentru cele care au deja copii, dar vor să cunoască și din alte perspective ce presupune maternitatea.
Oferta de cărți de parenting este numeroasă, având la dispoziție lucrări scrise de medici sau de specialiști în creșterea copiilor, care prezintă problemele ce pot apărea în funcție de vârsta și personalitatea celor mici, venind cu sfaturi și îndrumări pentru ca mamele să știe cum trebuie să procedeze în anumite situații din viața copiilor lor. De asemenea, femeile care sunt la prima sarcină pot afla detalii importante despre alăptare și cum să depășească obstacolele, pentru a asigura nou-născutului o dezvoltare armonioasă și sănătoasă.
- Amenajează camera bebelușului
Chiar dacă, după naștere, vei dori să îți ții copilul numai lângă tine, pentru a-l supraveghea constant și a fi sigură că nu îi lipsește nimic, este bine să ai camera lui pregătită pentru momentul când îl vei lăsa să doarmă singur.
Astfel, ai grijă să mobilezi încăperea în așa fel încât să nu fie foarte aglomerată, pentru a te putea mișca liber cu cel mic în brațe. Dulapurile trebuie să fie cât mai la îndemână, pentru a nu pierde timp căutând hăinuțe și așternuturi. Este indicat să achiziționezi un pat cu dimensiuni reglabile, pentru a fi folosit și când mai crește, iar lenjeria pentru pătuțul bebelușului trebuie să fie de cea mai bună calitate pentru a nu-i afecta pielea sensibilă. Asigură-te că ai și un fotoliu confortabil pe care să te relaxezi până la ziua cea mare, iar după naștere, să îl folosești pentru alăptarea și legănatul copilului.
- Formează un grup de susținere cu alte mame
De multe ori, când afli că și alte femei se confruntă cu greutățile pe care le ai tu, începi să vezi totul mai optimist și reușești să treci cu bine peste probleme. Așa că, dacă ai prietene sau colege care sunt gravide, uniți-vă într-un grup pe internet, unde să discutați despre tot ce vă frământă și să vă încurajați reciproc. Astfel de adunări găsești și pe rețelele de socializare, unde mame din toată țara se întâlnesc online pentru a împărtăși, cu bune și cu rele, experiența fiecăreia în ceea ce privește maternitatea.
Așadar, nu te lăsa copleșită de emoțiile generate de apropierea datei nașterii deoarece, cu ajutorul celor din jur și cu atitudinea potrivită, te vei putea bucura din plin de venirea pe lume a copilului tău!
Sursa foto: storyblocks.com