Târgovișteanul Daniel Lupașc, un consultant sportiv de mare succes. “Cea mai mare provocare a mea a fost să-mi revin după ce am pierdut tot”

Publicitate

Ionuț Parghel

 Povești de succes cu dâmbovițeni de succes! Săptămânal, interviurile dbonline.ro cu oameni de top din județ.

Daniel Lupașc a devenit în ultimii ani un consultat sportiv de succes. Chiar dacă nu a avut prea multe șanse de izbândă în țara noastră, fostul baschetbalist al Târgoviștei și Fieniului, a reușit din plin în acest domeniu, în țările din Orientul Mijlociu și Europa de Vest, unde dezvoltă relații puternice de colaborare.

În Emiratele Arabe Unite implementează proiecte de identificare a talentelor, de antrenament, agilitate și recupeare medicală a sportivilor. În urma lucrurilor extraordinare pe care le-a făcut în baschetul 3X3 din Emirate, Daniel Lupașc a fost unul dintre promoterii care a pus umărul serios pentru ca această disciplină să devină sport olimpic.

Fiind și un important om de business, cel care este fratele scriitorului Vasile Lupașc, va inaugura, în curând, la Târgoviște, un centru de performanță sportivă, care va fi unic în România.

Într-un interviu acordat pentru dbonline.ro, Daniel Lupașc ne-a vorbit pe larg ce înseamnă succesul în consultanță sportivă.

 “Nu poți antrena ceea ce nu măsori”

Rep.: Domnule Lupașc, cum ați defini succesul din prisma experienței profesionale?

Succesul are diferite semnificații pentru fiecare dintre noi. Pentru mine, succesul înseamnă să reușești să faci ce-ți place. Există foarte puțini oameni în lume care au reușit să-și transforme pasiunea într-un mijloc de trai. Eu mă consider un norocos că am reușit să fac ceea ce-mi place. Mi-am transformat pasiunea într-un mijloc de a-mi câștiga existența.

Rep.: Vă invit să faceți o relatare scurtă a activității dumneavoastră și a proiectelor în care sunteți implicat?

Activitatea mea poate fi pusă în categoria consultanței. Sunt consultant sportiv pentru diferite entități din Orientul Mijlociu, în special în țări din zona Golfului. Sunt implicat în diferite proiecte: unele de infrastructură sportivă, altele de construcție și dezvoltare a unor evenimente și  competiții.

Rep.: Cunoaștem că în curând veți inaugura un centru de performanță sportivă în municipiul Târgoviște. Ce anume v-a determinat să investiți în acest centru?

Sunt implicat în sport și am fost sportiv de performanță. Iubind foarte mult sportul mă doare să văd căderea sportului românesc, pe toate palierele lui. Consider că sportul românesc a rămas în urmă la capitolul metodologie și infrastructură. De o bună perioadă de timp, sportul a devenit o industrie în care se folosesc ultimele descoperiri ale științei tehnice și medicinei, iar România este cu aproape o sută de ani în urmă. În acest centru de performanță sportivă, care va fi inaugurat în curând, are în dotare câteva tehnologii care sunt folosite de marile echipe de fotbal ale Europei, precum Bayern Munchen, Real Madrid sau Manchester City la fotbal sau Vezprem și PSG la handbal. Încerc să promovez în România folosirea științei și tehnicii în domeniul sportiv. Aceste tehnicii ajută foarte mult antrenorul în dezvoltarea și antrenarea sportivului pentru a obține rezultatele dorite. Practic nu poți să antrenezi ceea ce nu măsori. Este foarte greu, dar acest centru de performanță sportivă asta va face.  Va identifica talentele, va arăta antrenorului unde are de lucru cu sportivul, ce trebuie să îmbunătățească, îi va arăta antrenorului ce sportiv este de viitor și care nu este. Încercăm să aducem metodologia din Europa de Vest aici. Centrul de performanță va fi pentru orice domeniu sportiv.

 

Cel mai important în viață este să faci ce-ți place

Rep.: Activitățile în care sunteți implicat sunt foarte solicitante. Ce anume vă motivează să perseverați pentru a atinge anumite performanțe?

Pasiunea este fără doar și poate. Asta îmi place să fac cel mai mult. Am încercat să fac și altceva în urmă cu câțiva ani. M-am implicat în domeniul construcțiilor, dar am pierdut tot. A fost o experiență traumatizantă, dar utilă. După acea experiență dificilă am înțeles că în viață cel mai important este să faci ce-ți place.

Rep.: Câte de greu este pentru un consultant sportiv să reușească în România? Care ar fi dificultățile?

Nu pot oferi un răspuns concret fiindcă eu nu am reușit în România. Este aproape imposibil. În cazul meu, dictonul “nimeni nu este profet în țara lui” mi se potrivește perfect. Am încercat să mă implic și să ajut la dezvoltarea acestei laturi în România, dar nimeni nu este interesat. Pot să spun că în România am eșuat pe partea de consultanță și management sportiv.

Rep.: Credeți că acest centru de performanță sportivă va prinde la Târgoviște?

Am încredere că va merge fiindcă este unic în România. Ca tehnologie, metodologie și ca relații este unic în țară. Colaborez în mod direct cu centrul de medicină sportivă și recuperare medicală al lui Bayer Leverkusen. Acest club este deținut finanțat de o firmă din Big Pharma și anume Bayer. Are cel mai important și mai dotat centru de recuperare și medicină sportivă din Germania și din Europa. Colaborăm direct cu ei. De aseamenea, pot spune că mai colaborăm la un nivel mai mic cu Bayern Munchen și suntem foarte aproape să semnăm un contract cu Centrul de recuperare medicală al lui Liverpool.

Rep.: Care a fost cea mai mare provocare a dumneavoastră de până acum?

Cea mai mare provocare a mea a fost să-mi revin după ce am pierdut tot. Când m-am apucat de construcții am căzut de tot, de la bani până la reputație. Am zis că mă pricep în construcții, dar în final s-a dovedit a fi  un dezastru total.

 

“Baschetul 3X3 a devenit disciplină olimpică și datorită mie”

Rep.: Care ar fi cea mai mare realizare a dumneavoastră de până acum?

Cea mai mare și valoroasă realizare a mea în domeniul profesional este crearea baschetului 3X3 în Emiratele Arabe Unite. Până să ajung acolo, în Emirate exista baschet 3X3 la un nivel foarte mic. Când am ajuns acolo am reușit să creez o mișcare de baschet 3X3. Acum, această disciplină este olimpică. Pot să spun că baschetul 3X3 este olimpic și datorită mie. Emiratele Arabe Unite au organizat două finale de Campionat Mondial datorită și datorită contribuției mele. De asemenea, datorită și mie, au ieșit campioni mondiali. Am fost director tehnic la Federația din Emirate pe partea de baschet 3X3 și tot pe acest domeniu am fost reprezentant FIBA.  O altă realizare este faptul că am reușit să-l aduc antrenor la clubul Al-Ain pe Zlatko Dalic.

Rep.: Cum decurge o zi normală din viața dumneavoastră?

În mare parte, ca la majoritatea oamenilor de business. Mă trezesc, îmi beau cafeaua și apoi mă ocup de business. Nu pot să spun că am un program fix. De exemplu, duminica, ultima zi a săptămânii când noi ne odihnim, în Emirate, unde am proiectele, e prima zi a săptămânii de lucru și sunt nevoit să lucrez. De asemenea, am zile când sunt la centrul de performanță, dar pot lucra în mare parte și de acasă. Mă consider un om de succes doar din acest punct, adică sunt propriul meu șef și îmi fac programul așa cum vreau eu.

Rep.: Care sunt activitățile care reușesc să vă încarce bateriile?

Eu nu prea mă stresez.  Atâta timp cât lucrez ce îmi  place pentru mine este o plăcere. Îmi încarc bateriile făcând activitățile care îmi plac. Pot să spun că mă joc cu fiul meu, mă uit la filme și tot așa.

Rep.: Care ar trebui să fie primele calități ale unui om de succes?

Perseverență, curaj, modestie, flexibilitate și inteligență.

 

“Îmi doresc să văd la Târgoviște o echipă de baschet masculin care să se bată la titlu”

Rep.: Care este cel mai important vis al dumneavoastră?

Cel mai important vis al meu este să văd o echipă de baschet masculin în Târgoviște, care să se bată la titlu. De asemenea, îmi doresc să văd Chindia Târgoviște evoluând în cupele europene.

Rep.: Există vreun moment în care v-ați îndoit că nu ați ales corect drumul profesional și ar fi trebuit să lucrați altceva decât faceți acum?

Pentru mine un regret care mă va urmări toată viața este că am terminat foarte devreme cu sportul de performanță. La momentul acela mi se părea că sportul este ceva insignifiant. În urmă cu 25 de ani nu mai visam să fac sport pentru că nu credeam că este important. Atunci visam să schimb lumea, făcând ceva măreț. Am mers din domeniu în domeniu, dintr-un job la altul, până când am reintrat din nou în sport, dându-mi seama că de fapt, acesta este drumul meu.

 

“Managementul sportiv este un domeniu în care ți se spune de multe ori nu

Rep.: Cât de mult contează experiența de muncă și cât de mult contează studiile? Credeți că este important  să lucrezi încă din timpul facultății?

Astăzi, studiile contează în măsura în care îți deschid orizonturile și în măsura în care ceea ce studiezi are ancoră în realitate. Adică să-ți folosească. Dau exemplul clasic pe care îl oferă toată lumea: am făcut funcții și limite de șiruri și la ce mă ajută! În general, se fac multe studii și se studiază lucruri care din momentul în care ai terminat facultatea nu mai au nicio legătură cu ce se întâmplă în realitate. Este teorie pură, uneori chiar abstractă, care nu are legătură cu realitatea. Dar, chiar așa cum sunt, studiile sunt foarte importante pentru că îți dau noțiuni pe care nu le vei avea altfel, deschid mintea și antrenează creierul, dar toate acestea sunt condiționate de abilitatea profesorului sau de aptitudinile studentului de a înțelege că toate sunt doar niște teorii. Nu trebuie să devină niște fixuri, lumea reală este total diferită. Lumea reală este în schimbare, într-o mișcare permanentă și trebuie să fi adaptabil, maleabil, ca și intelect.

Rep.: Ce sfaturi le-ați da celor care doresc să îmbrățișeze cariera de consultant sportiv?

Managementul sportiv este încă la început în România. Este un bussines, este o carieră în care trebuie să fi obișnuit să ți se spună nu. În acest domeniu vei auzi nu de foarte multe ori. Aici trebuie să fi perseverent și creativ.

Rep.: După ce motto vă ghidați?

Aici, aș avea două motto-uri. Primul este: Trăiește și lasă și pe alții să trăiască, iar al doilea este: Ceea ce faci în viață are ecou în eternitate.

 

 

 

 

 

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!