Sute de propuneri de modificare a proiectelor de legi ale Educației

Publicitate

Sute de propuneri au fost primite de Ministerul Educației aflat în plin proces de consultare pe marginea proiectelor legilor educației!

Seria a fost deschisă prin discutarea și acceptarea propunerilor formulate de Consiliul Național al Elevilor pe tema legii învățământului preuniversitar – vă reamintim că modificările solicitate de CNE îi vizează direct pe elevi, iar ministrul Educației a dat deja asigurări că proiectul de lege va fi modificat în conformitate cu două dintre solicitările CNE, respectiv includerea reprezentanţilor elevilor ca membri cu drept de vot în consiliile de administraţie ale liceelor şi ca observatori în cazul şcolilor gimnaziale; obligativitatea constituirii de consilii şcolare ale elevilor în unităţile de învăţământ şi la nivel judeţean. Va exista și o prevedere conform căreia din Consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ de nivel liceal/postliceal va putea face parte şi un reprezentant al elevilor cu drept de vot, dacă a împlinit 18 ani. Pe de altă parte, legat tot de propuneri, săptămâna recent încheiată au avut loc consultări cu federațiile sindicale din învățământul preuniversitar (Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ), dar și consultări cu Federația Națională Sindicală „Alma Mater” pe marginea proiectului legii învățământului superior.

De asemenea, a avut loc la sediul Ministerului Educației o dezbatere pe tema susținerii excelenței prin intermediul Centrelor de Excelență, eveniment ce face parte din seria celor 10 dezbateri programate în primele 10 zile de consultări.

”Ne dorim ca dialogul să rămână în continuare susținut, în contextul în care calendarul alocat consultării publice se derulează până spre finalul lunii următoare (24 august).

Apreciem caracterul constructiv al propunerilor formulate în cadrul întâlnirilor de până acum, dar și conținutul propunerilor transmise pe adresa de e-mail dedicată preluării feedback-ului privind proiectele de legi. Astfel, în primele 10 zile de la lansarea proiectelor în consultare, am primit aproape 500 de propuneri, în mare parte de natură să aducă un plus de calitate textelor proiectelor de lege. Mulțumim!”, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pe contul său de socializare.

Vă reamintim că unele dintre cele mai aprige discuții se referă la Palatele copiilor și cluburile sportive școlare, instituții care, potrivit proiectului legii învățământului preuniversitar, ar urma să treacă de la Ministerul Educației la primării, iar profesorii de la aceste instituții să-și piardă statutul de cadru didactic, urmând a putea rămâne în cadrul instituțiilor nou formate doar ca funcționari – cadru didactic.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!