Se extinde pesta porcină africană și în Dâmbovița. Două noi focare, porcii au fost uciși

Publicitate

Din nefericire, pesta porcină africană se extinde și în județul Dâmbovița.

În data de 13 august, Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit din nou pentru a lua măsurile legale, ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în Dâmboviţa, şi anume: oraş Răcari, Sat Ghimpaţi: 1 gospodărie, sat Poroinica, comuna Mătăsaru, 1 gospodărie.

În cadrul ședinței, au fost adoptate planurile de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană.

S-a luat măsura uciderii preventive a porcinelor din gospodăriile situate pe strada Dămăroaia, sat Ghimpaţi, oraş Răcari.

De asemenea, s-au stabilit zonele de restricţie şi efectuarea de acţiuni de patrulare a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa, în scopul prevenirii transportului de carne sau de porci în interiorul celor două localităţi.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale.

Autoritățile solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat.

Pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic şi social.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!