Salariile profesorilor vor creşte considerabil. Ce spune ministrul Sorin Cîmpeanu

Foto: Arhivă
Publicitate

Creșteri salariale și pentru cheltuielile materiale în învățământul preuniversitar!

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, proiectul noii legi a învăţământului prevede o creştere de 40% pentru costurile salariale şi de 370% pentru cheltuielile materiale.

Oficialul de la Educație a declarat astăzi că s-a reușit ”acoperirea costului standard pentru copiii antepreşcolari. Este vorba de o finanţare de 15.600 de lei. Rămâne de rezolvat finanţarea pentru preşcolari şi pentru elevi. Este prevăzută o creştere în proiectul noii legi a învăţământului preuniversitar – sperăm să se adopte în forma aceasta, din această perspectivă a finanţării, cel puţin – de 40% pentru costuri salariale, de la 6.386 per elev la 9.000 de lei per elev, şi (…) avem o creştere de 370% a cheltuielilor materiale din care se pot asigura toate acele cheltuieli de funcţionare a şcolilor şi grădiniţelor. E vorba de o creştere de la 485 de lei per elev, cât este costul standard pentru cheltuieli materiale acum, la 1.800 de lei per elev”, a precizat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că este nevoie să fie susținute atât dezvoltarea resursei umane, cât și dezvoltarea infrastructurii: ”Trebuie să fie minim 20% investiţia în cheltuieli materiale în raport cu salariile. Deci, am spus 1.800 de lei cheltuieli materiale, faţă de 9.000 de lei cheltuieli salariale, asta prevede noul proiect al legii. În momentul de faţă, raportul nu este de 1 la 5, raportul este de 1 la 12, de la 485 de lei cheltuieli materiale, la 6.386 de lei cheltuieli salariale.”

Potrivit ministrului, în fondurile prevăzute pentru cheltuielile materiale sunt cuprinse şi utilităţile: ”Sunt şi cheltuieli materiale pentru creşterea gradului de incluziune, sunt şi cheltuieli de funcţionare de genul cheltuielilor cu utilităţile, spre exemplu, care au avut o creştere dramatică în ultima perioadă. În acest fel înţelegem să susţinem prioritar funcţionarea şcolilor şi grădiniţelor”, a mai declarat ministrul Educației.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!