S-a ales praful! Fosta termocentrală Doicești este din 2020 la stadiul de distrugere prin implozie. Una dintre cele mai performante unități din România este astăzi istorie

Publicitate

Fosta termocentrală de la Doicești, unul dintre cele mai importante obiective economice din Dâmbovița, este și ea… amintire!

Dezafectată de mulți ani, urmând ”drumul dezastrului” pe care au ”pășit” multe alte unități economice de elită nu numai din Dâmbovița, ci din întreaga țară, fosta termocentrală a ajuns, din 2020, la faza distrugerii imobilelor prin implozie, așa cum se poate vedea în filmările atașate, imagini triste care parcă arată, pe viu, cum se poate alege praful și pulberea de o economie…

Una dintre cele mai performante termocentrale din România, care utiliza cărbune inferior, lignit, provenit de la exploatările miniere din bazinul Muntenia, respectiv: Șotânga, Filipești, Ceptura, Câmpulung, Termocentrala Doicești livra, în vremurile ei de glorie, energie electrică în sistemul național prin două linii de 220 KV.

Dezvoltată etapizat, de la an la an, unitatea economică dâmbovițeană a reușit să-i ”școlească” pe toți cei care au construit sistemul energetic național, ajunși ulterior profesori universitari și pregătind multe generații de energeticieni valoroși.

Termocentrala ocupa o suprafață de 40 de hectare, avea o capacitate de stocare de 450.000 tone cărbune și 7000 tone păcură și era conectată la Sistemul Energetic Național prin stația Târgoviște de 220 kV, situată la 10 km distanță de termocentrală.

Vă reamintim că activitatea a fost oprită în anul 2009 din cauza costurilor ridicate de operare și a problemelor de mediu. La acea dată, termocentrala avea o capacitate electrică de 200 MW.

Potrivit hotnews, în anul 2014 termocentrala, deținută până atunci de compania Termoelectrica, a fost vândută prin licitație companiei European Energy Communications, deținută de compania European Communications SRO înregistrată în Cehia. Valoarea tranzacției a fost de 60,8 milioane lei (17 milioane de euro), însă la acea dată ,așa cum a scris adevarul.ro, termocentrala se afla deja în procedură de dizolvare și lichidare voluntară, procedură declanșată în anul 2013.

Deși au existat mai multe intenții de repunere în funcțiune a complexului energetic, atât prin aporturi financiare guvernamentale, cât și prin implicarea capitalului străin, acestea au eșuat.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!