Rusia a sistat livrarea de gaze către Polonia și Bulgaria care au refuzat plata în ruble. Premierul Ciucă, despre situația din România

Publicitate

Războiul de la granițele României a ajuns într-un nou moment de ”folosire a energiei ca armă”, după ce Rusia a decis sistarea livrărilor de gaze către Polonia și Bulgaria, cele două țări refuzând să plătească în ruble contravaloarea gazului livrat.

România nu este afectată de o eventuală oprire a livrărilor de gaze din Rusia, dar caută alternative în cazul în care aprovizionarea va fi oprită, a declarat astăzi premierul Nicolae Ciucă, după ce Gazprom a anunțat oprirea livrărilor de gaze către cele două state vecine ale țării noastre, Bulgaria și Polonia, ambele cu dependență ridicată față de Rusia în acest sector:

”România nu este afectată în acest moment, consumul de gaze este mult sub capacitatea de producție pe care noi o avem. Asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar. Acum, când discutăm, se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar în acest moment România nu este afectată.”, a declarat prim-ministrul României. Nicolae Ciucă a declarat că în anul 2024 vor fi extrase primele gaze din zăcământul de mare adâncime de la Caragele, din județul Buzău: ”Odată ce va fi aprobată legea off-shore, începând cu luna iulie, vom putea să beneficiem de primele gaze extrase din Marea Neagră; în următoarele luni, până la sfîrșitul anului, vom beneficia de aproximativ 400-500 de milioane metri cubi. Caragele reprezintă resursa noastră de la mare adâncime, primele gaze pot fi extrase în anul 2024.”

Măsura luată de Rusia împotriva Poloniei și Bulgariei a dus la o creștere cu 24% a prețului gazelor naturale în Europa.

Potrivit agenției de știri economice Bloomberg, ce se întâmplă acum este „folosirea energiei ca armă” față de țările „neprietene” Kremlinului.

Pe de altă parte, liderul rus Vladimir Putin a cerut țărilor „neprietenoase” să-și deschidă conturi la Gazprombank pentru a plăti gazul în ruble.

Potrivit Bloomberg, deja sunt patru cumpărători de gaz din Europa care au plătit în ruble pentru gaz, așa cum a cerut Vladimir Putin, iar zece companii europene și-au deschis conturi bancare la Gazprombank.

Aceeași sursă explică, citată de EuropaFm: ”Chiar dacă ceilalți cumpărători au refuzat condițiile impuse de regimul de la Kremlin, Rusia nu va opri livrările de gaze naturale până la data următoarei plăți, adică jumătatea lunii mai”.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!