Recomandările pompierilor dâmbovițeni pentru prevenirea incendiilor în perioada Sărbătorilor Pascale

Publicitate

Având în vedere gradul sporit de vulnerabilitate la incendiu al lăcaşurilor de cult, mai ales în perioada acestor mari sărbători creştine, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa monitorizează permanent evoluția dinamicii din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.

Pe linie preventivă, pompierii derulează încă din data de 18 aprilie a.c. verificări la toate lăcașurile de cult unde se preconizează a se înregistra o afluență mare de participanți, precum și la construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Inspectorii de prevenire au în atenție dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile bisericești și hidranţii exteriori.

În plan operațional, zilnic, peste 130 de pompieri care încadrează mijloacele tehnice sunt pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Până în acest moment, ca urmare a măsurilor dispuse la nivel județean, au fost efectuate recunoașteri în teren la lăcașurile de cult, la mănăstiri, schituri și alte obiective de cult, cu accent pe locațiile cunoscute în care s-a înregistrat un număr mare de participanți.

Acțiunile desfășurate de structurile operative în raioanele de intervenție continuă, iar în Noaptea de Înviere echipaje de pompieri vor fi prezente în lăcașurile de cult identificate cu un număr mare de participanți, pe întreaga perioadă a desfășurării slujbelor religioase.

Pentru evitarea producerii unor incidente și pentru a nu deveni victime ale incendiilor este necesară respectarea unor reguli simple, însă foarte importante. În Noaptea de Înviere, în căminul credincioșilor va arde lumina de Paște. Este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile. În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiţi cu lumânările aprinse. De asemenea, nu lăsați lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor. E bine să acordați o atenție sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.

Ne dorim să ne bucurăm împreună de aceste sărbători sfinte, fără evenimente care să vă pună viața în pericol!

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!