Raluca Dobre, profesor și interpret de muzică populară: “Folclorul m-a determinat să aleg un sistem de valori spirituale și morale

5
Publicitate

Muzica populară și dansul reprezintă totul pentru Raluca Dobre. Pasionată de acest gen de muzică din copilărie, tânăra solistă  își dorește foarte mult să aibă parte de noi provocări și să reia proiectele muzicale pe care și le-a gândit pe îndelete în ultima perioadă. Ea speră ca în curând să reînceapă spectacolele alături de colegii de la Ansamblul Folcloric „Junii Valahi”. Pentru Raluca, Ansamblul reprezintă a doua sa casă.

“Odată cu declararea stării de pandemie,  proiectele mele muzicale au stagnat, dar sper ca în acest an să reușesc să le duc la bun sfârșit. Îmi doresc să reiau spectacolele alături de colegii mei de la Ansamblul Folcloric “Junii Valahi”, dar în același timp, să creez câteva piese noi”, ne-a precizat tânăra interpretă de muzică populară.

Cum îndrăgește foarte mult această meserie, ea se raportează întotdeauna la învățăturile morale pe care le-a învățat din folclor. Înainte de a urca pe scenă, Raluca ține câteva cont, întotdeauna, de câteva lucruri importante.

“Toate ținutele mele de scenă sunt autentice. Sunt moștenite de la bunica, din partea tatălui și au o încărcătură emoțională copleșitoare. Am primit, însă, o maramă de la o vecină, pe care o port cu mult drag și extrem de responsabil. Când urc pe scenă întotdeauna îmi fac semnul Crucii. Sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru fiecare moment minunat din existența mea, cu atât mai mult cu cât muzica și dansul reprezintă maniera mea de a trăi. Mă raportez mereu la învățăturile morale și spirituale pe care le-am învățat din folclor!”, a transmis artista.

Fiind cadru didactic la Liceul Tehnologic “Marin Grigore Năstase” din Tărtășești, Raluca ne-a împărtășit și faptul cum împletește școala cu pasiunea pentru muzica populară.

„Îmi place foarte mult profesia pe care am ales să o practic…iubesc să petrec timp alături de elevii mei (de aceea, uneori, pauza de 10 minute nu există pentru mine), să îi învăț și să învăț la rândul meu de la ei.

E un schimb de energie fantastic. Folclorul m-a determinat să aleg un sistem de valori spirituale și morale de la care nu pot abdica, iar asta mi-a fost de mare folos în comunicarea mea cu elevii claselor unde predau.

Sinceritatea, asumarea, respectul reciproc sunt primordiale în managementul clasei, iar atunci când elevii mei fac câte o năzbâtie, caut repejor în memoria mea un cântec ce oferă o învățătură, îl cânt, iar ei înțeleg exact ce trebuie. Avem copii cu inteligență emoțională, iar noi, ca profesori, putem fructifica asta”, a încheiat Raluca.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!