Profesorii cer spor de radiaţii

Pandemia de coronavirus a afectat şi sistemul educaţional, schimbând în totalitate “regulile jocului”. Cursurile se desfăşoară acum exclusiv online, iar primii care simt o greutate mare sunt profesorii, multora dintre aceştia fiindu-le greu să se adapteze. Sunt profesori care au refuzat să susţină orele de curs în faţa unui laptop sau PC, fapt pentru care au fost sancţionaţi, în unele cazuri chiar cu desfacerea contractului de muncă.

Potrivit playtech.ro, mulţi dintre profesiori nu știu nici măcar să deschidă un laptop sau să trimită un email, însă vin, în schimb, cu solicitări cel puțin absurde, una dintre acestea referindu-se la acordarea unui spor de radiații. Într-o scrisoare deschisă acordată Guvernului, FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) cere majorarea salariilor profesorilor la nivelurile prevăzute pentru anul 2022, în aceeaşi scrisoare făcându-se referire și la acordarea unui spor pentru condiții de muncă și expunere la radiații.
„Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, de la începerea anului școlar 2020-2021, multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei, iar pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura, la nivel național, exclusiv on-line, ceea ce va presupune o perioada îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivul/dispozitivele electronice pe care fiecare le deține, prin resurse financiare proprii și pe care le utilizează în activitatea profesională. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că se impune modificarea HG nr.34/2018 astfel încât să fie prevăzut cuantumul sporului de care trebuie să beneficieze personalul didactic care, în realizarea sarcinilor de serviciu, utilizează dispozitive electronice”.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!