Probele de competențe la Examenul de Bacalaureat 2021 nu se mai susțin. Acestea vor fi echivalate potrivit unui Proiect al Ministerului Educației

Publicitate

Probele de competențe lingvistice de comunicare în limba română, cele de comunicare in limba maternă, de competențe digitale și într-o limbă străină din calendarul de Bacalaureat 2021 nu se vor mai susține în acest an, ci vor fi echivalate, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, publicat de Ministerul Educației, prezentat de edupedo.ro.

“Pentru anul școlar 2020 – 2021, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal și probele de evaluare a competențelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, se arată  proiectul Ministerului Educației.

Măsura echivalării a fost adoptată pentru elevii care au terminat liceul. În cazul competențelor digitale s-a luat în calcul un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de elev la disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.

Nivelul de competenţă digitală s-a acordat conform următoarei grile:

– nivelul „utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99;

– nivelul „utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99;

-nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49;

-nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10.

În certificatul de atestare a competenţelor digitale a fost scrisă la rubrica „punctaj” media aritmetică pe baza căreia a fost acordat nivelul de competenţă.

Candidaţii care nu au studiat disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor sau echivalente au susţinut proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) în baza unei proceduri făcute de Centrul Naţional de Examinare şi Evaluare.

Competențele de comunicare în limba română

Media aritmetică a celor 4 ani de liceu a mediilor de la limba și literatura română devine calificativ la proba orală de la Bac 2020 după următorul model:

-cei cu media între 5 și 6,99 sunt „utilizatori medii”

-mediile între 7 și 8,49 primesc calificativ „utilizator avansat”

– mediile între 8.50 și 10 primesc calificativul „utilizator experimentat”

-media aritmetică este suma tuturor mediilor anuale împărțită la numărul anilor de liceu.

De asemenea, în acelaşi mod sunt calculate și calificativele pentru competențele în limbă străină.

-nivel A1- pentru media cuprinsă între 5 și 5,99

-nivel A2 -pentru media cuprinsă între 6 și 6,9

– nivel B1- pentru media cuprinsă între 7 și 8,49

-nivel B2 – pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!